Børsfeil, intervensjon & tolkning

Den Sveitsiske Sentralbankens (SNB) intervensjon tirsdag i denne uken svekket sveitserfranc med så brutal kraft at aktører som hadde kjøpt valutaen satt svimeslått (og fattige) tilbake. Mot euro svekket sveitserfranc seg med 9.3% fra dagens toppkurs, mens effekten mot norske kroner var på 10.5%.

Sistnevnte skyldes at en rekke aktører, etter kort betenkningstid, kom til den konklusjon at norske kroner ville bli blant de nye tilfluktsvalutaene. Dette ville under andre forhold vært svært gledelig for nordmenn med lån i sveitserfranc, men dessverre ikke. De fleste av disse ble «båret ut» av sine posisjoner i sommer da CHF/NOK steg med 24% fra begynnelsen av juli til midten av august.

En årlig rentebesparelse på 3% ved å låne i sveitserfranc fremfor i norske kroner, blekner når gjelden din øker med nær 25% på halvannen måned. Kursen er nå tilbake på juli-nivået, men det er fortsatt 6% høyere enn den var i april.

Ved siden av tirsdagens store kursbevegelse, var reaksjonen til Chicago Mercantile Exchange (CME) på intervensjonen den mest interessant. På denne børsen kan man handle de fleste av de store valutaparene gjennom futures-kontrakter.

CME økte nemlig sikkerhetskravet for handel med sveitserfranc med 50% etter intervensjonen.

Dette er nær meningsløst, noe som raskt også ble reflektert i prisingen av opsjoner på sveitserfranc (se under).

«Gulvet» som SNB har satt under EUR/CHF på kurs 1.20 demper nemlig svingningene og usikkerheten i valutaen betydelig. I det minste på kort sikt.

Samtidig som CME mener risikoen nå er dobbelt av hva den var før intervensjonen, forteller opsjonsprisingen i markedet at den bare er nær 1/3 av den opprinnelige. Dette er et meget stort avvik og jeg er i dette tilfellet enig med markedet og ikke børsen.

Det er også logisk at når SNB «fjerner» muligheten for at valutaparet faller under 1.20, så er utfallsrommet mindre.

Noe som derimot synes som en logisk konsekvens er at opsjonsprisingen på japanske yen har steget. Japanerne har i likhet med sveitserne advart markedet i lang tid om at de ikke ønsker valutaen sin sterkere. Etter tirsdagen er det nok mange som tenker at: «Kan sveitserne, så kan japanerne».

Den sveitsiske inngipen i markedet kan også tenkes på i en større sammenheng. Myndighetene i USA, Japan og Europa er nemlig fanget i samme dilemma. Historisk lave innskuddsrenter har ikke vært i stand til å få frem den nødvendige risikoviljen eller investeringslysten hos investorene. Følgende er at både veksten og vekstutsiktene lider.

Selv ikke negative innskuddsrenter i sveitsiske og enkelte amerikanske banker har maktet å stanse flommen av innskudd.

Det er dermed stor fare for at investorer som ikke kjøpte sveitserfranc før intervensjonen kan se det som en gavepakke at de nå kan kjøpe valutaen 9% billigere enn i begynnelsen av uken. Et slikt kjøpepress vil i så fall resultere i at SNB må bruke ytterligere av sine valutareserver for å forhindre en styrkelse av CHF. Det vil også bety at det eneste SNB har lykkes med er å forbedre sveitsiske eksportbedrifters konkurranseevne på bekostningen av andre land.

Hvis vi derimot tror at SNB-intervensjonen er et ledd i en større global plan, nemlig å tvinge investorene ut av tilfluktsaktiva som CHF, JPY og gull, så vil ytterligere intervensjoner være på trappene.

Chartet over viser utviklingen i handelsvektet sveitserfranc og japanske yen, samt gullprisen.

Fallet i gullprisen på nesten 7% siden SNB-intervensjonen, samt oppgangen i opsjonsprisene på gull og yen tyder på at vi ikke er alene om å tenke disse tankene. I så fall er det «one down and two to go».

5 kommentarer to “Børsfeil, intervensjon & tolkning”

 1. Peter Warren sier:

  Hei og takk for hyggelige ord. Hvis jeg husker korrekt fra avisene er det nok mye som tyder på at Lasse Kjus fortsatt er under vann på sitt sveitserfranc lån. Han har imidlertid udødeliggjort valutaparet CHF/NOK gjennom at den nå refereres til som «Lasse Kjus». Tidligere ba man i interbank-markedet om «CHF/NOK 5» hvis man ønsket en toveis pris på 5 millioner CHF mot NOK. Nå er interbank-uttrykket «Lasse Kjus 5». /Peter

 2. Aksjer123 sier:

  Hei, Takk for at du oppdaterer oss med god innsikt i finansmarkedene. Jeg tror denne CHF skrellen kom som en bombe på vanlige småspekulanter såvel dom for proffene. Om jeg husker riktig er det kun Lasse Kjus som forutså denne.
  Jeg har laget en robot som poster lenker til oppdateringer i de beste norske bloggene fra forumet mitt. Bloggen din er selvsagt med 🙂

 3. Peter Warren sier:

  Hei Per,

  SNB er på motsatt side av de som «flykter» eller ønsker å eie CHF av andre grunner. Det er de sistnevnte som utgjør kjøperpress og SNB er da den som må sørge for tilbud (salg) av CHF for å forhindre at kursen stiger.

  /Peter

 4. Gregorios sier:

  However, who is fighting gold? There is no central bank to protect it. Gold is going up and everyone is happy… perhaps the South Africans decide to go on strike again like last month– there is little that can be done. The margin requirements as you say are «almost meaningless».

 5. Per sier:

  Hei!

  Jeg skjønner ikke dette:
  «Et slikt kjøpepress vil i så fall resultere i at SNB må bruke ytterligere av sine valutareserver for å forhindre en styrkelse av CHF.»
  Er det ikke det motsatte, nå må SNB selge CHF og kjøpe valuta?