Middelalder-politikk

De fleste husker idag at Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og Christine Lagarde nektet å erkjenne krisen i Hellas da denne ble oppdaget.

Uten reservasjoner tok de den greske statsministerens ord for at alt var i orden i den greske økonomien. I steden valgte de å stille seg bak statsminister Papandreou og hevde at det var de slemme hedgefondene som løy om den økonomiske tilstanden Hellas befant seg i.

Sannheten viste seg å være en annen og Papandreous svindel ble avslørt. Lagardes kritikk av hedgefondene stilnet umiddelbart, mens Merkel og Sarkozy fortsatte «the blame game». Denne ble opprettholdt inntil bevisene og kritikken mot deres politisk bevisstløshet ble så overveldende at det hele ble patetisk.

Mangel på politisk anerkjennelse og tiltak førte til at krisen fikk spre seg. Den har også ført til at statsministrene i Hellas og Italia har blitt avsatt. Det kommer i det minste noe godt ut av alle kriser.

I stedet for å innrømme at de hadde sovet ved roret, fant imidlertid Merkozy ut at de skulle dekke over sin manglende forståelse og tiltakskraft ved å fremme forslag om en finansiell omsetningsskatt.

Straff skulle med andre ord illegges finansmarkedene selv om forbrytelsen ikke hadde funnet sted. Det viktigste var å henlede oppmerksomheten vekk fra egne feil.

Her kunne man slå to fluer i en smekk. Heksebrenning og skatteinnkreving. Alt man kan si om dette er at politikken har vist liten fremgang siden middelalderen.

Det er siden blitt kjent at hedgefond har hjulpet den Europeiske Sentralbanken (ECB) med å overta €65 milliarder i råtten europeisk statsgjeld fra europeiske banker. Det levnes liten politisk ære for det faktum at gjelden hedgefondene har overtatt dermed ikke lenger står i fare for å havne hos europeiske skattebetalere.

I stedet er det slik at hvis Merkozy lykkes med sitt skatteforslag så vil denne kunne skjule deler av de økonomiske kostnadene som følge av deres politiske bevisstløshet. Som en ekstra bonus kan den samtidig ta oppmerksomheten vekk fra deres grove feilvurderinger av konsekvensen av gjeldssituasjonen i Europa og de samfunnsmessige kostnadene ved den.

Storbritannia og USA har imidlertid sagt et klart nei til å innføre den foreslåtte skatten på finansielle transaksjoner. Storbritannia har regnet ut at det vil koste landet 1 millioner tapte arbeidsplasser og £25 milliarder i tapte skatteinntekter.

For Merkozy er slike kostnader for trivielle å regne dersom det sikrer dem gjenvalg.

5 kommentarer to “Middelalder-politikk”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Hans,

  Det finnes definitivt politiske krefter som kan se for seg å innføre særskatter og avgifter for finanssektoren i Norge. Dette står forøvrig i grov kontrast til målsettingen om å gjøre Norge til et finanssentrum (ikke at dette noen gang har vært annet enn ord).

  Sverige har erfaring fra innførsel av en slik særskatt. Handelen og skatteinntektene forsvant umiddelbart til London. Dette er nok også årsaken til at myndighetene i Sverige forkastet dette forslaget i går.

  I Norge har Finansdepartementet en lang tradisjon med å mene at all internasjonal finansiell erfaring og nyskapning er en trussel, og at alle hjul derfor må finnes opp på nytt.

  Spørsmålet om dette er derfor åpent.

  /Peter

 2. Hans sier:

  Hei,

  Jeg syns at UK har gjort det riktig.

  Men hva med norge, kommer norge til å innføre slike skatter og avgifter?

 3. Håvard sier:

  Tyskerne driver her med brinkmanship… Selv om det er mange faktorer i spill er vel sannsynligheten størst for at en form for endring som kapitalmarkedene aksepterer er på plass før Italias neste auksjoner.

  Karrierepolitikere som et år er kulturminister, et annet år er finansminsister, og som verken forstår eller vil forstå premissene for problemer som dette er dessverre vanlig i Norge og resten av verden.

  Mundus vult decipi.

  http://demotivators.despair.com/changedemotivator.jpg

 4. Peter Warren sier:

  Hei Erik,

  Det finnes garanterte gode rådgivere i Europa, men det betyr ikke at de blir benyttet. Se bare på Norge – ingen rådgiver med kunnskap om kapitalmarkedene ville ha gitt Giske råd som medførte at han destruerte gjelden til Eksportfinans og sådde tvil om Norges seriøsitet i kapitalmarkedene.

  Europa har med politisk samtykke kjørt seg ut i uføret. Fokus på gjenvalg går foran tidsoptimale tiltak. Finanskrisen ville heller ikke ha funnet sted dersom ikke politikere hadde endret statusen til noen av de største amerikanske meglerhusene slik at de kunne bli til banker som igjen ble «too big to fail». Mangel på kontroll med OTC-produkter har medført at bedrifter og private har gått konkurs, hundretusener har mistet sine boliger, uskyldige har tapt sine sparepenger og personlige tragedier er et faktum. Alt mens de som stod bak har hentet ut rekordbonuser takket være at de ble reddet av skattebetalernes midler.

  Ingen myndigheter tok affære mens skatteinntektene rullet inn.

  /Peter

 5. erik røys sier:

  Dette var ille,Peter.Men???-Har ikke Merkozy de beste økonomiske rådgiverne i Europa?Er det virkelig gjenvalg som ligger bak at de har kjørt Europa ut i uføret?