«Japan er Bernie Madoff på nasjonalt nivå»

«Buying gold is just buying a put option against the idiocy of the political cycle. It’s that simple».

Ved å tenke annerledes og tørre å ta et standpunkt mot opinionen var hedgefond-forvalter Kyle Bass i Hayman Capital i stand til å tjene en formue under finanskrisen. Det samme var pensjonskasser og andre investorene som var åpne og forutseende nok til å la ham forvalte penger for dem.

Bass ble forut for finanskrisen regnet for å være kontroversiell og ofte kritisert. Han ble regelmessig benyttet som skyteskive i media av fondsforvaltere og eiendomsmeglere på grunn av sitt negative syn på det amerikanske boligmarkedet. Av naturlige grunner hører man ikke lenger denne kritikken.

Bass ble deretter kristisert for sitt syn på økonomien i Hellas og på utviklingen i Europa. Også denne kritikken har idag stilnet.

Irritasjonen idag dreier seg først og fremst over at han har hatt rett og i tillegg tjent penger for sine investorer og seg selv.

I dette intervjuet grilles Bass av BBC Hardtalk for sitt syn på finansielle produkter benyttet av blant annet hedgefond, samt utviklingen i Europa og Japan. Intervjuet ble publisert og omtalt i november. Gitt utviklingen vi er inne i kan det være vel verdt å få med seg begrunnelsene til en person som ikke bare har stått frem offentlig med upopulære meninger og sitt syn; spesielt fordi disse har vist seg å være korrekte.

Intervjueren klarer mot slutten å irritere seg over at Bass får anledning til å uttale seg om sine kontroversielle syn offentlig. Denne frustrasjonen skjer til tross for at hun selv innrømmer at det er BBC Hardtalk som har tatt initiativet til å invitere Bass til programmet.

6 kommentarer to “«Japan er Bernie Madoff på nasjonalt nivå»”

 1. Woop sier:

  Slutter meg til det Student sier om bloggen (jeg er selv siviløkonomstudent). Det er flott å komme hit og høre hva Peter Warren sier. I tillegg liker jeg å å lese kommentarene, som ofte er vel så lærerike som hovedinnleggene. Tenk om lærebøkene hadde vært like interessante som denne bloggen!

  Har selv bestemt meg for å gå Bass i sømmene, og kom over dette foredraget http://www.youtube.com/watch?v=5V3kpKzd-Yw

  Her er det ekstremt mange gullkorn og interessant statistikk. Spesielt det han nevner om keynesianske modeller og de fremtidige vekstbanene som er helt urealistiske. I tillegg viser han hvordan gjelden har vokst langt mer enn verdens samlede bruttoprodukt, og at den marginale nytteverdien av gjeld blir mindre og mindre etterhvert som gjelden øker. Med andre ord at keynesianske løsninger gir mindre og mindre effekt.

  Selv heller jeg litt mot den østerriske økonomiske skolen, og er mindre tilhenger av regulert økonomi med keynesianskinspirerte løsninger. Dog har jeg en sterk forkjærlighet til statistikk og kvantitative analyser, så jeg forsøker å hente det beste fra to verdner og slik gjøre gode kvantitative såvel som kvalitative analyser.

  Finans er den delen som inkorporerer en bråte med fagdisipliner, og er et ufattelig spennende felt! Jeg kan nesten ikke vente med å drive med dette på heltid!

 2. Peter Warren sier:

  Hei Morten,

  Takk for hyggelige ord. Dessverre får du ikke handlet CDS som privatperson. Disse handles gjerne i minimumsstørrelse fra $10 millioner (underliggende) og oppover.

  Et alternativ til dette vil være put opsjoner JGB (japanske statsobligasjoner) eller kjøpe en short ETF (dersom dette finnes) på disse.

  /Peter

 3. Kjell sier:

  Bass sier (og han er hverken den eneste eller den første) at vi aldri tidligere har sett dette gjeldsnivået i fredstid. Men USA, Frankrike, Storbritannia osv. har jo deltatt i minst en krig hele tiden siden 2001.

 4. Student sier:

  Hei!
  Først vil jeg bare skryte av bloggen! Gjennomtenkte og velskrevne innlegg som trigger interessen av å bruke en mer «vitenskapelig» tilnærming til markedene.

  Intervjuet med Bass inspirerer og overbeviser, jeg har idag lagt pensum til side til fordel for å sette meg inn i hans syn på markedene. Spørsmålet reiser seg: Hvordan skal man handle på at Japan får gjeldsproblemer? Jeg tenker CDS og opsjoner på renter/obligasjoner, men hvor i praksis kan jeg gjøre det som småsparer?

 5. Peter Warren sier:

  Takk for det Eirik.

  Jeg har lest Boomerang av Michael Lewis. Meget bra fremstilling.

  /Peter

 6. Eirik Kaaby sier:

  Dette intervjuet var et av de beste jeg har sett på lang tid. Kayl Bass var jo litt festlig også, selv om ikke dama fra BBC syntes det.
  Han er forresten intervjuet i Boomerang, den nyeste boka til michael Lewis.
  Da er de på ranchen hans og skyter med våpen.

  Flott Peter at du finner fram slike godbiter til oss!

  Ha en strålende dag.