Oslo Børs’ finest moment

Seabird Exploration har vært notert på Oslo Børs siden 2006. Det har mildt sagt vært en volatil utvikling i selskapets aksjer. Fra en oppstart på kr. 20 steg aksjen til en toppkurs på kr. 43.50 samme år, mens den i desember 2011 ble notert til 20 øre.

Kursfall på over 99% bør kunne minne aksjepushere om hvor mye luft det er i påstanden om at «aksjer gir bedre avkastning enn noen annen spareform over tid».

Det er imidlertid ikke kursfallet fra 2006 til 2011 som er det mest aktuelle med dette selskapet, men dagens utvikling.

Seabird Exploration er i kraft av å være en «penny stock», klart mer volatil enn gjennomsnittsaksjen på Oslo Børs. Faktisk nær fem ganger så volatil. Måler vi den over de siste 50 dagene forut for idag, får vi at aksjen har et daglig standardavvik på 5%.

De kraftige daglige svingningene aksjen «normalt» har kan imidlertid ikke forklare dagens kursutvikling. I underkant av to og en halv time etter børsåpning hadde aksjen steget over 40% og Oslo Børs valgte å gripe inn med å stanse handelen i selskapet. Dette gjøres for at Børsen skal få oversikt om det finnes informasjon fra selskapet på avveie eller om kursen er gjenstand for manipulasjon.

Oslo Børs fant imidlertid ingenting og satte derfor i gang handelen igjen kl. 11:53. Kursen skyter videre til værs og stanser først etter en oppgang på over 96% fra fredagens sluttkurs. Det har nå gått 11 minutter etter at Børsen opphevet handelsstansen.

1 time og 32 minutter senere offentliggjør Seabird Exploration at selskapet har fått en serie med nye kontrakter. Hvem skulle ha trodd?!?

Antallet aksjer omsatt er nær 28 millioner, noe som innebærer at ca. 10% av selskapets aksjer er blitt omsatt idag. Det er en omsetningsøkning på over 500% i forhold til fredagens omsetning (som forøvrig også er usedvanlig høy).

Verdien på kontraktene som var inngått var på $9.8 millioner. Høres i utgangspunktet ikke mye ut, men tar man i betraktning at selskapet på fredag var priset til drøye NOK 80 millioner så forstår man også hvorfor dette slår ut.

Siden Oslo Børs ikke var i stand til å finne noe mistenkelig ved dette, antar vi at det bare er noen som har hatt flaks – igjen.

4 kommentarer to “Oslo Børs’ finest moment”

 1. Boom Bust sier:

  Dette hadde jeg ikke fått med meg. Interessant episode! Enig med deg i følgende uttalelse: «Jeg tror Børsen tar dette på alvor og gremmes voldsomt av eksempelvis det som skjedde i går.» Oslo Børs har nok gjort de undersøkelser de skal, men uten at selskapet responderte på Oslo Børs’ henvendelse slik de pliktet. Det bør nok ikke overraske noen om dette ender med bøter i etterkant av videre undersøkelser.

 2. Martin sier:

  Ja, denne var faktisk helt utrolig… selve handelsforløpet og børsens konklusjon.

  «Hvis» det var snusk, så er det jo utført med vanvittig arroganse også. Et meglerhus/kunde fant det plutselig for godt å drive kursen opp 40 og fortsatt kjøpe.

  Børsen kontakter megler: hva skjer? Ok, ikke noe unormalt der altså. Bare en kar som følte veldig for å kjøpe noen aksjer i dag.

  Børsen til selskap: hva skjer, skal dere si noe lurt i dag? Aha, så dere skal det. Ok, da stopper vi galskapen til dere får ut fingeren angående meldingen deres, fordi aksjen sprenger snart hele kontrollrommet vårt mtp. standardavvik.

  Det sistnevnte skjedde tydeligvis ikke?

  Uansett, flott blog. F.eks Pain trade var artig lesing.

  Martin

 3. Peter Warren sier:

  Jeg er ikke av den oppfatning at Oslo Børs er verre enn andre børser. Jeg tror Børsen tar dette på alvor og gremmes voldsomt av eksempelvis det som skjedde i går. Norge er et lite land med et lite finansmiljø og dermed blir slike episoder svært synlig.

  Det hele dreier seg om hvilke virkemidler og resurser samfunnet er villige til å ta i bruk for å følge med på- eller avdekke innsidehandel. Det er et paradoks at mange av de samme navnene går igjen som «svært heldige» med hensyn til å kjøpe aksjer i forkant av nyheter. Jeg tror dette frustrerer de som har som oppgave å sørge for at lover og regler blir fulgt minst like mye som de som leser om dette. Det er imidlertid ikke nok å ha mistanke. Lovbrudd skal og må bevises for at rettssikkerhet opprettholdes. Det er opp til samfunnet og politikerne å sørge for at effektive metoder og resurser blir lagt til rette for begge deler.

  Til syvende og sist får vi det samfunnet vi fortjener.

  /Peter

 4. erik røys sier:

  Det er jo nesten klart at det her har vært innsideinformasjon på avveie.Politiet lekker jo som en sil for tiden.Hvorfor skal ikke selskapene gjøre det samme?Man kan lure på hvor store ressurser samfunnet setter inn på å oppklare slike ting?Noen blir jo faktisk tatt for å handle eller å videreformidle innsideinformasjon.Vi aksjeamatører regner som regel med at hvis en aksje stiger uforholdsmessig og raskt så er det enten falske rykter ute og går eller noen som har innsideinformasjon som er ute og handler.Man sier at Oslo Børs er en innsidebørs i forhold til andre børser.Er det din oppfatning også Peter at dette er et fortjent rykte for Oslo Børs?