Kort levetid

For temmelig nøyaktig 3 måneder siden ga investeringsbanken Goldman Sachs, i finansmarkedet bedre kjent som «The Masters of the Universe», ut en av sine sterkeste kjøpsanbefalinger på aksjer noensinne.

Ifølge Goldman Sachs stod man nå foran den beste kjøpsanledningen av aksjer i en hel generasjon. Anbefalingen gikk på at aksjer skulle kjøpes med begge hender og obligasjoner skulle selges.

En så kraftig anbefaling i en periode av sterk makroøkonomisk motvind fikk verdensomspennende oppmerksomhet og investorer løp mann av huse for å sikre seg godbitene.

Dessverre viste det seg at anbefalingen heller ble gitt bare et steinkast fra markedstoppen. Investorer som hadde fulgt rådet opplevde i stedet en nedgang på 10% i løpet av de neste par månedene. Deretter tok markedet igjen 2/3 av tapet.

En delvis opphenting av verdier skulle imidlertid vise seg å være nok for Goldman. I går kom de ikke bare med en salgsanbefaling på aksjer, men de anbefalte i tillegg at man gikk short (solgte aksjer man ikke eier i håp om å kjøpe dem tilbake til en lavere kurs senere).

Det kan neppe være treffprosenten som trigget kundene. Begge de sterkeste anbefalingene (Kina og Russland) til sjefen for Goldman Sachs’ forvaltning, Jim O’Neill, er ned henholdsvis 19% og 14% siden denne kjøpsanbefalingen ble gitt.

Uansett, det ble trangt i døren da investorer fulgte dette nye rådet og det amerikanske aksjemarkedet opplevde i går sitt nest største fall hittil i år.

Tar jeg ikke feil er dette den korteste «generasjonen» planeten har opplevd siden Svartedauen. Alternativt må det ha vært lysår Goldman siktet til da investeringsbanken sa de forventet «jevn aksjeoppgang over de neste årene».

Det hører også med til historien at obligasjonene man ble anbefalt å selge idag er 4.7% høyere enn ved anbefalingstidpunktet.

 

4 kommentarer to “Kort levetid”

 1. jepsipepsi sier:

  ja
  det er velkjent at GS, aka «the giant blood sucking squid» har tentakler inn i alle verdens politikk og honningkrukker og jeg har stilt meg selv spørsmålet de siste 5 år siden hank paulson satte pistolen mot kongressen og sa: gi meg 700 milliarder dollar» eller så skyter jeg, GS var som nevnt en av de som tjente mest på «handelen»

  -do what they do not what they say-

 2. Peter Warren sier:

  Hei Øystein,

  Takk for hyggelig tilbakemelding.

  Jeg mottar ingenting fra DN eller noe annet media. For meg som aktør er det faktisk langt mer rasjonelt, både med hensyn til tidsbruk og nøyaktighet, at media siterer bloggen og linker til den fremfor å ha journalister som ringer i arbeidstiden.

  /Peter

 3. Øystein sier:

  Hei Peter!
  Takk for en bra blogg, men får du lønn fra DN eller? Eller er det bare de som har ubrukelige journalister som gjentar dine innlegg som sine egne med kommentarer fra deg?

 4. > vær meglerhus
  > ha klienter
  > kjøp og selg aksjer for egen regning
  > anbefal klientene å kjøpe når du selger
  > anbefal klientene å selge når du skal dekke shorts
  profit