«The Financial Meltdown was Predictable and Preventable»

Forhåpentlig ikke til det kjedsommelige, har jeg viet mange artikler på dette nettstedet til å påpeke verdien av uavhengig tenkning.

Gruppetenkning og manglende vilje eller mot til å tenke annerledes har gjentatte ganger vært årsak til finansielle katastrofer. Være seg på personlig eller på globalt nivå.

Hedgefondforvalter Michael Burry har vært omtalt tidligere. Han kan udiskutabelt sies å ha både evnen og motet til å tenke selvstendig og annerledes. Hans visjonære evner har til tider også vært til stor belastning for ham selv og de rundt ham.

Innenfor finans er både konkurrenter, banker og meglerforetak fortsatt misunnelige og irritert over at han hadde rett mens de selv tok feil. Selv myndigheter er blitt stilt i forlegenhet.

Amerikanske myndigheter ble stilt i forlegenhet ved at de hadde oversette alle faresignaler og også aktivt bidratt til den finansielle krisen. Det siste hadde de gjort gjennom å lette på reguleringen i tråd med investeringsbankenes og meglerhusenes ønsker.

Europeiske myndigheter kalte ham en løgner da han påpekte faren for en gjeldskrise i Europa. Da han kjøpte konkursbeskyttelse (CDS) på gjelden til Portugal, Irland, Hellas og Spania, hevdet de i steden at det var ham som forsøkte å skape en krise.

Forlegenheten over boliglånsboblen i USA tok en annen og langt mer aggressiv vending. Journalister i næringslivsaviser ble av finansbransjen «oppfordret» til å skrive negative artikler (i Norge kjent som «drittpakker») om Burry. Til og med myndighetene ble med på laget.

Burry publiserte i 2010 en kritisk artikkel i New York Times om finanskrisen. Artikkelen inneholdt en rekke spørsmål rettet til finansmyndighetene og politikerne om hvorfor disse ikke reagerte. Myndighetenes reaksjon var å sende FBI og IRS (skattemyndighetene) på rassia til hans kontor og hjem.

Denne forfølgelsen og mistenkeliggjøringen ble en tung og kostbar tid både for Burry og hans forvaltningsselskap, Sion Capital.

Burry kom imidlertid gjennom perioden uten bemerkninger og med flagget til topps. Takket være at hans suksess, dyktighet, vilje og evne til å tenke annerledes –  og frem for alt at han ble renvasket – ble han denne uken invitert til å holde avgangsforedraget for de uteksaminerte studentene ved University of California Los Angeles (UCLA).

Overgrepet mot ham omtales mellom 14 og 15 minutter i talen. Jeg anbefaler imidlertid at de som ønsker å lære noe av historien og Burrys erfaringer hører hele.

15 kommentarer to “«The Financial Meltdown was Predictable and Preventable»”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Øyvind,

  Takk for hyggelig tilbakemelding.

  For meg handler det også om kapasitet til å besvare henvendelser. Min erfaring er at de fleste som har seriøse kommentarer ikke har noe problem med at vi kan se mailadressen deres. Jeg passer også på, av diskresjonshensyn, å kun bruke fornavn på de jeg besvarer.

  Mange henvender seg i tillegg på direkte email dersom de har omfattende syn eller spørsmål, eller på Twitter dersom de er kortfattede.

  /Peter

 2. öyvinds sier:

  Ser flere synes dette er en mer interessant nyhetskilde enn samlet norsk finanspresse, stå på Peter.

  En liten detalj som ville gjort kommentarene mer oversiktlig:
  > gå til admin panelet http://www.peterwarren.no/wp-admin/
  > klikk «Innstillinger» i panelet til venstre
  > klikk «Diskusjon»
  > under «Andre kommentarinnstillinger», velg «Aktiver trådet kommentarfelt»

  på min mine blogger fjerner jeg alltid «Må kommentarforfatteren fylle ut navn og e-post » med det samme jeg er igang, men det er opp til deg (min erfaring er at flere kommenterer når man kan gjøre det anonymt).

 3. Peter Warren sier:

  Hei André,

  Takk for en hyggelig og også for meg inspirerende tilbakemeldig.

  /Peter

 4. André G sier:

  Hei!

  Meget godt innlegg! Har nylig begynt å lese bloggen ved siden av studiene og må si at synspunktene som presenteres er veldig interessante. Inspirerer meg til å søke mer kunnskap innenfor dette interessante fagområdet.

 5. Peter Warren sier:

  Hei Even,

  Takk for hyggelig tilbakemelding.

  Når det gjelder aksjefondsforvaltere så ligger det i belønningsmodellen deres at de alltid uttaler seg i favør at aksjer skal opp.

  Heldig for dem blir de sjelden eller aldri konfrontert med sine spådommer i ettertid og inntjening deres er heller ikke avhengig av at de har rett.

  Kristoffer er imidlertid dyktig når det gjelder å velge gode selskaper.

  /Peter

 6. Even L. sier:

  Hei, Peter

  Takk for gode og innsiktsfulle kommentarer, som jeg leser med stor interesse.

  På Hegnar.no, står det at Kristoffer Stensrud ser et «veldig lys» i euro-tunnelen.

  Hva er det han ser?
  Er det et møtende tog, eller er det noe enda verre?

  Vennlig hilsen
  Even L.

 7. jepsipepsi sier:

  Doing God´s work:)

  Banktoppenes lønnsbonanza fortsetter
  Til tross for elendig kursutvikling og sterk offentlig kritikk vokser lønningsposen for verdens mektigste banksjefer.

  http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2423397.ece

 8. jepsipepsi sier:

  Det er det ingen sannsynlighet for.
  Mennesker, dyr og natur velger alltid den enkleste veien ut. ALLTID

  -Assume crash positions!-

 9. Peter Warren sier:

  Alt jeg kan si er at jeg håper politikere og myndigheter våkner om til realitetene før de lar sistnevnte føre oss inn i en bunnløs krise. Den største utfordringen ligger i skal vi oppnå reell endring, så må sittende politikere innrømme feil og passivitet. Du kan selv tenke sannsynligheten for at dette vil skje…

  /Peter

 10. jepsipepsi sier:

  hei Peter

  Hvis man har godt under middels rettferdighetssans og ser på forskjellen mellom rik og fattig i vesten som ikke har vært større siden 1933, forstår man fort at noe er fryktelig galt.

  Ifm LTCM og 1990 så havnet flere tusen bankmenn i fengsel, mens denne gangen blir de belønnet med flere sjetonger og det er de som protesterer mot bankene/eliten/plutokratiet/kleptokratiet som blir kalt terrorister og havner i fengsel (OWS osv.)

  Hva tror du utfallet blir av denne smørja som skyldes at politikere har gått til sengs med bankmennene, gjennom opphør av Glass Steagal? Blir den gjeninnsatt? Får vi tyrannier i vesten? USA er på 42. plass i verden når det gjelder ytringsfrihet, 30.000 droner innsettes på amerikansk jord osv. osv.

 11. Peter Warren sier:

  Matt Taibbi is one of my favourites and should be read by everyone.

  /Peter

 12. Peter Warren sier:

  Hei Eirik,

  Takk for oppmuntrende ord.

  Study hard but learn to think for yourself 🙂

  /Peter

 13. jepsipepsi sier:

  The Scam Wall Street Learned From the Mafia
  How America’s biggest banks took part in a nationwide bid-rigging conspiracy – until they were caught on tape

  Her er enda en skummel historie. Utrolig at Matt ikke har «blitt suicided» enda. Denne gang om: not just GE, but J.P. Morgan Chase, Bank of America, UBS, Lehman Brothers, Bear Stearns, Wachovia and more – these three Wall Street wiseguys spent the past decade taking part in a breathtakingly broad scheme to skim billions of dollars from the coffers of cities and small towns across America.

  Read more: http://www.rollingstone.com/politics/news/the-scam-wall-street-learned-from-the-mafia-20120620#ixzz1yeMGIbQL

 14. Eirik sier:

  Mr. Warren,

  Er for tiden okonomistudent i USA og setter stor pris pa bloggen din og de views du kommer med. Er blitt fast leser gjennom de siste maanedene og kommer til aa fortsette med det.

  Keep up the good work!

 15. Boom Bust sier:

  En meget severdig akt, og som musikk i mine ører. Flott å høre på et menneske som tenker utenfor boksen og ikke er en del av flokken.

  Burry beskriver temaer som Murray Rothbard omtaler i sin murstein av en bok – Man, Economy and State. Som Burry sier er dagens finanselite og beslutningstagere ensartet i sin tankegang, og uten evne til å lære av sine feil. Man er indoktrinert i teorier som har gjort økonomi delvis til et fag uten rot i virkeligheten, og veien videre ser ikke spesielt lys ut med tanke på å rette opp i dette.

  Som Rothbard skrev:
  «Empiricism has disintegrated economics to such an extent that no one thinks to look for a complete edifice; and, paradoxically, it has falsified economics by making economists eager to introduce admittedly false and short-cut assumptions in order to make their theories more readily “testable.”[]

  Cambridge impetus toward such short cuts, has contributed a great deal to this breakdown. On the other hand, verbal logic in economic theory has been replaced by mathematics, seemingly more precise and basking in the reflected glory of the physical sciences. The dominant econometric wing of mathematical economists also looks for empirical verifications and thereby compounds the errors of both methods. Even on the level of pure theoretical integration, mathematics is completely inappropriate for any sciences of human action. Mathematics has, in fact, contributed to the compartmentalization of economics— to specialized monographs featuring a hyperrefined maze of matrices, equations, and geometric diagrams. But the really important thing is not that nonmathematicians cannot understand them; the crucial point is that mathematics cannot contribute to economic knowledge.»