Mat, spekulanter & vær

En oppgang i prisene på hvete, mais og andre innsatser til matvareproduksjon, vekker alltid media og politikere. Ikke sjelden er vinklingen at spekulanter er skyld i sultkatastrofer.

De største spekulantene, produsentene, går som regel klar av all kritikk. Produsentene av hvete, mais, soyabønner etc i USA er nemlig svært aktive på råvarebørsen. Avlinger lagres fremfor leveres til markedet dersom produsentene tror prisene kan stige fremover. I tillegg legger de om sin produksjon der hvor det er mulig til råvarer som har høyest pris.

Mais-produsenter har i år, med unntak av en meget kort periode, vært short (solgt mer mais enn de kan levere i håp om å kunne kjøpe denne til en lavere pris). Spekulantene har heller ikke hatt noen overdreven tro på oppgang. Andelen posisjoner eiet av spekulanter som satset på en oppgang i prisene var på årets laveste i slutten av juni.

Det er således vanskelig å skylde på annet enn været som årsak til prisoppgangen denne gangen. Den amerikanske Midtvesten har den senere tiden blitt utsatt for ekstrem tørke og avlinger er blitt ødelagt som følge av dette.

Oppgangen har følgelig blitt kraftig i den korte enden av leveringskurven. Mais for levering i september har steget over 50% på én måned, noe som har medført full fokus på konsekvensene for matvareprisene og effekten dette vil ha på fattige land.

Prisstigningen lenger ute på leveringskurven har imidlertid vært under halvparten av oppgangen i den korte enden. Dette indikerer at markedet tror dagens situasjon kun er midlertid. For å sette situasjonen i ytterligere perspektiv er prisene på jordbruksprodukter generelt lavere enn de var i første kvartal ifjor.

Det er så langt kun været det er snakk om, men det er man jo vant til her til lands.


Chartet viser børsprisen på mais fra nå og utover i tid. Denne er sammenlignet med prisene for 3 måneder siden.

Mais leveringskurven idag og for 3 mnd siden.

 

5 kommentarer to “Mat, spekulanter & vær”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Pepi,

  Du har rett i at arbeidskraft normalt er den mest betydningsfulle faktoren i prisdannelsen.

  Forøvrig er bloggen faktisk HELT uavhengig. At mine meninger påvirkes av hvordan jeg investerer er en annen ting. Det er kun en følge av at jeg setter penger bak meningene.

  Av samme årsak skriver jeg ikke positivt eller negativt om lettpåvirkelige aksjer, men om makrotemaer hvor mine meninger eller våre posisjoner ikke har noen påvirkning.

  /Peter

 2. pepi sier:

  50% økning i råvareprisen betyr ikke annet enn 1% økning i ferdig vare
  har jeg hørt
  så dramatikken er kanskje ikke så stor?

  uansett liker jeg din nesten uavhengige blogg!

 3. Peter Warren sier:

  Ser voldsomt ut.

  Jeg lærte tidlig i min tid som råvare-trader å unngå væravhengige markeder. En rekke tradere jeg jobbet sammen med var short kaffe da det plutselig ble frost i Brasil. Da børsen åpnet neste morgen var kursen opp 300%. Marginkravet hadde kun vært på 4%, så du kan tenke deg resten. De tapte alt de eide.

  CFTC-dataene sist helg viste forøvrig at kornmotakene lå short…

  Keep the faith.

  /Peter

 4. ubgr sier:

  Som et eksempel, her er U/Z corn i dag: http://i.imgur.com/XTXvn.png

 5. ubgr sier:

  Jesus Kristus. Ta opp en graf av en hvilken som helst kalenderspread på en hvilken som helst kornsort. For en dag. Til og med chicagohveten av alle ting klarte å invertere seg. Z2 fra 6 over til 30 c/bu over H3 ila siste 15 minuttene. Kan ikke være lett å drive kornmottak i statene om dagen.

  Jeg er for gammel for dette.