Siste stikk til Merkel

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel lar ikke sannheten eller forlegenhet over gjentatte feil stå i veien for en ny hevnaksjon. Snarer tvert imot. Hedgefond er Angela Merkels favorittsyndebukk og dermed basta.

Hun ga hedgefond skylden for å rope «ulv» da de varslet om kredittkrisen, gjelden i Hellas og en forestående økonomisk krise i Europa. Alle disse var bunnsolide ifølge Merkel.

Banker har hun heller ikke funnet noe i veien med til tross for at det er opplyst og vedtatt at disse skapte finanskrisen, solgte Hellas produkter som skjulte landets økonomiske tilstand, manipulerte både referanserenten Libor, sølvmarkedet og kraftmarkedet i USA samt blitt avslørt for innsidehandel.

Ett av de ovennevnte bruddene hadde vært nok til å sende en hvilken som helst annen aktør i fengsel, men ikke banker. Det sagt så lurer EU nå på om svindel og bedrag av kunder gjennom manipulasjon av referanserenter for fremtiden skal være straffbart. Det er jo svært betryggende.

Merkel har ingen mening om slikt. Det ville være å innrømme at hun enten ikke har forstått hva som har skjedd de siste fem årene, eller erkjenne at hun har sovet ved roret.

Slikt blir det ikke gjenvalg av, så Merkel fortsetter i steden å straffe syndebukken. Gjennom dette håper hun tydeligvis at velgerne skal glemme at hun har sovet ved roret og i steden applaudere hennes handlekraft.

Merkels siste utspill er å forby tyske privatpersoner å investere i hedgefond. Det eneste unntaket er om de investerer gjennom fond-i-fond løsninger. Tyske privatpersoner kan imidlertid fortsatt få kjøpe aksjer i tyske banker. Den tyske bankindeksen har «bare» falt 75%.

Man kan selv forestille seg hvor stort dette kursfallet ville ha vært dersom Angela Merkel ikke hadde gitt disse bankene noen hundrede milliarder euro av skattebetalernes midler i krisehjelp.

Finansdepartementet i Norge er forut for Merkel og ønsker ikke at verdipapirfondene her til lands skal få konkurranse. Derfor har de opprettholdt forbudet for norske finansforetak å tilby hedgefond til norske privatpersoner.

Utlendinger har imidlertid fritt kunne tilby denne type fond til nordmenn i alle år. Det er sikkert også viktig å verne utlendingene – de fleste av dem banker – mot denne konkurransen.

10 kommentarer to “Siste stikk til Merkel”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Søren,

  Takk for hyggelige ord.

  Jeg er helt enig med deg når det gjelder størrelsen på problemet og ikke minst utfordringene politikerne står overfor.

  /Peter

 2. Søren christensen sier:

  Nuvel peter, du naturligvis de facto ret. Min point var bare at problemernes størrelse i perifirien er større end kritikken mod hf forvaltere.

  Det er en super blogg du har fået op at køre!

 3. Peter Warren sier:

  Hei Søren,

  Vi har ingen uenighet om Merkels utfordringer.

  Derimot er det veldokumentert at Sarkozy, Lagarde og Merkel hevdet at Hellas’ økonomi var solid og påstanden om noe annet ikke var annet enn hedgefond som forsøkte å skape panikk til egen vinning. Lagarde innså realitetene raskt og trakk seg fra dette. Sarkozy og Merkel snudde aldri. Tvert imot fremmet de strengere hedgefond-regulering som følge av dette. De fortsatte korstoget da hedgefondforvaltere varslet om de andre periferilandene i Europa.

  Du vil finne mengder av dokumentasjon og YouTube opptak av slike beskyldninger og debatter. På mange måter kan vi takke sosiale medier og YouTube for at urett ikke blir rett når historien skrives.

  Hugh Hendry og Kyle Bass er blant hedgefond-forvaltere det kan være fornøyelige å se debatter av på YouTube.

  /Peter

 4. søren christensen sier:

  Hej Peter,
  Merkel er ikke sur på hedgefond forvaltere. Hun er derimod i panik over Europa står på afgrunden rand og er i gang med at tage et skridt mere.

  Problemet med Europa er kapitalflugt fra perifirien. Der fandtes indtil december 1 måde at få kapital tilbage til perifirien, nemlig gennem opkøb af statsobligationer. SuperMario kom herefter op med den brilliante ide at give samtlige banker mulighed for LTRO 3yr. Eftersom spanske og italienske banker benyttede sig af denne enestående mulighed flød kapitalen tilbage til spanien og italien… men til Draghis store fortrydelse videre fra spanien og italien til Beligen/frankring/østrig/tyskland

  Det gode er at problemet nu er isoleret til GIIPS. De dårlige ting er at ECB nu sidder på en betydelig kredit risiko overfor specielt spanske og italienske banker. Set i sammenhæng med at collateralkravet fra grækenland er blevet fjernet har man den vidunderlige situation at de(n) mindst kreditværdige (grækenland) stort set har adgang til ubegrænset kapital i ECB. De mest kreditværdige nationer skal fortsat overholde rating krav på collateral.

  To tyske central bank chefer (Stark&Weber) har valgt at udvandre fra ECB som følge af denne udvikling. Når man samtidig ser at Hans-Werner Sinn og 170 tyske professorer bestrider lovligheden af det som foregår i øjeblikket – (og det er sandsynligt der kommer massive tab i ECB som følge af det som er sket).. så

  …Så mener jeg ærlig talt det er noget sludder at Merkel har et problem med hedge fonde. Merkel er i gang med at finde en måde at løse et problem på, hvor der ikke er nogen umiddelbart løsning (for så var den fundet). Løsningen som kommer indebærer en betydelig politisk risiko for de siddende regeringsledere.. og det er totalt ligegyldigt om hedgefonde har sagt A eller B…. Merkel er udemærket klar over at hun bliver stillet til regnskab for sine beslutninger i september 2013.. og hun ikke kan bortforklare dem med at hedgefonde er onde..

  Merkel har ikke nogen syndebukke.. hun har bare et meget stort problem…

 5. Peter Warren sier:

  Hei Lasse,

  Det er faktisk bedre i så godt som alle andre land hvis man arbeider innen nye former for finans. I staten Connecticut, hvor det er sannsynligvis flere hedgefond per innbygger enn noe annet sted, har borgermesteren nettopp tatt kontakt med hedgefondforvaltere for å stanse utflyttingen av disse. I London er tusenvis av arbeidsplasser gått tapt på grunn av at tre av de største forvalteren flyttet til Sveits. Dette etter at myndighetene varslet økt skatt. Denne ble forøvrig aldri innført da man ble redd for ytterligere tap av skatteinntekter og arbeidsplasser.

  I Norge derimot høstet politikerne gevinst på å innføre bonusbegrensninger som straff for finanskrisen til tross for at ingen norske foretak noengang ble beskyldt for å være delaktig i denne. Statseide DNB har omgått pålegget ved å heve fastlønnen. Dette til tross for at myndighetene hadde varslet at de ville slå hardt ned på tegn til omgåelse.

  Jeg har registrert at en rekke hedgefond enten har opprettet kontorer eller flyttet til Singapore. Dubai lokker for tiden med null skatt og gratis kontorplass i 3 år.

  Norge er et fantastisk land på mange måter, men med fallende boligpriser og priser i andre land, hører jeg stadig flere undersøke muligheten for flytting.

  /Peter

 6. Hei Peter,

  Men er det ikke slik nesten alle politikere, og dessverre veldig mange av byråkratene gjør valg som ikke virker. Tenk over det. Politikerne sitter kun i de stillingene de har dersom de sier og gjør ting som er populaert.
  Det er prisen man betaler for å ha et demokrati.

  Kina har ikke det problemet, og til mindre grad Singapore hvor jeg har bodd de siste 20 årene. Du kan jo lure på hvor vil det vaere størst økonomisk frihet i fremtiden ? ?

  By the way,, mange hedgefunds kommer denne veien… Her er det open door policy med gunstige betingelser…. Merkels tap andres gevinst

 7. Peter Warren sier:

  Bare dette som mangler…

  /Peter

 8. jepsipepsi sier:

  Kapital kontroller i Tyskland på vei!

  Last week, the Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), or German Institute for Economic Research, an influential think tank, proposed an ingenious solution to the Euro Zone debt crisis. The German government should issue a Zwangsanleihe, a compulsory bond that every German with savings of €250,000 or more should be compelled to underwrite with 10 percent of his or her own money. Such measures could help the German state grab another €230 billion in resources from the private sector to support its bailout commitments, the DIW economists announced with apparent satisfaction.

  http://papermoneycollapse.com/2012/07/happy-interventionists-the-economists-attack-on-your-property/

 9. Peter Warren sier:

  Hei Henrik,

  Du har et poeng.

  Man oppnår jo ingenting i livet hvis man ikke engasjerer seg og forsøker. Det sagt blir man jo lei de ansiktsløse og prestisjestyrte byråkratene.

  Hvis man med gjentatt forsøk ikke når frem på én måte, må man endre taktikk. For vår del er det å ikke bry oss med å registrere vårt nye fond i Norge. Fondet tilbys følgelig kun til utlendinger. Per utgangen av juni var dette fondet opp 19% hittil i år.

  /Peter

 10. H sier:

  Hender det at du lurer på hvorfor du orker Peter 🙂

  Setter pris på at du fortsetter kampen for en mer fornuftig lovgivning. (Men frykter innimellom at du kjemper forgjeves).