Risikoviljen øker

Nedenstående graf viser utviklingen i global risikovilje på tvers av aktivaklasser. Studien er utarbeidet av den sveitsiske investeringsbanken Credit Suisse og har historisk vært verdt å legge merke til, spesielt når den når sine ytterpunkter «Panikk» og «Euforisk».

I øyeblikket viser den en sterkt økende risikovilje hos markedsaktørene, samt at vi nå befinner oss på å det høyeste nivået for året. Indeksen lå fredag på 2.62, men det er verdt å merke seg at dette er fortsatt med komfortabel avstand til grensen for «Euforisk». En slik situasjon inntreffer ved indeksverdier fra 5 og oppover.

Panikken bunnet ut sist i slutten av november 2011 på en indeksverdi av -4.89.

På den neste grafen kan vi se en annen form for økning i risikovilje. Aksjebelåningen på New York Stock Exchange har den senere tiden steget kraftig og er i likhet med den øvre grafen også på årets høyeste. Dagens nivå er høyere enn da dot.com boblen sprakk i 2000, men fortsatt 20% lavere enn den var før finanskrisen.

 

 

3 kommentarer to “Risikoviljen øker”

 1. Peter Warren sier:

  Vær oppmerksom på at dette uttrykker investorenes belåning (giring) av sine aksjekjøp. Denne har steget jevnt siden 1975. Det mest interessante er akselerasjonen denne har hatt før hvert kraftige markedsfall. Dette er nok en illustrasjon av at faren for fall øker med risikoviljen.

  Det samme kan man forøvrig sikkert si om trafikk- og andre ulykker.

  /Peter

 2. Kristoffer sier:

  Kjempe interessant artikkel.

  Har man gode historiske tall på belåning. Gjerne 100 års grafer.
  Mange sier børsen i dag er billig fordi P/E er lav ift. de siste ti år. Ser man på dette over lengre tid er jo P/E svært høy. Går det ann å se dette i sammenheng med belåningen, og kanskje enda bedre sammenhengen mellom omløpshastigheten på aksjene, belåningen og P/E?

 3. Hei Petter

  Dersom aksjebelåningen på NYSE har steget kraftig siste tiden,
  er dette p.g.a. økt short salg ?

  MVH
  Lasse