Irrational exuberance

In the last part of a bull market irrationality reigns and there is no education or training class that can teach how to behave in order to preserve and protect your savings. – Paul Tudor Jones

Forrige uke var svært interessant. Sjelden har så mange dårlige nyheter blitt ignorert av et unisont aksjemarked. Her er et utvalg av nyhetene vi fikk i uke 14:

NATO advarer om at Russland ikke har trukket styrkene sine tilbake fra den ukrainske grensen som avtalt (økt geopolitisk risiko).

Fraktratene i tørrlastmarkedet hadde falt 25% i løpet av de to siste ukene (svak verdenshandel).

IMF advarer om at regjeringer fortsatt må være forberedt på å yte økonomisk støtte til systemkritiske banker (skattebetalerne må ta regningen også neste gang bankene spekulerer over evne).

IMF advarer om at den økonomiske veksten er for svak til å forsvare dagens aksjenivåer (aksjer overpriset i forhold til økonomiske realiteter).

Den europeiske sentralbankssjefen, Mario Draghi, uttalte at ECB vurderte negative renter på grunn av svak økonomisk vekst (selvforklarende). Den amerikanske sentralbanksjefen, Janet Yellen, sa det samme om økonomien uken før.

Nord- og Sør Korea utveksler artillerigranater (økt geopolitisk risiko).

Anerkjent analysebyrå hevder at det amerikanske aksjemarkedet er kraftig overpriset (økt risiko for kursfall).

To av verdens største forvaltere, BlackRock og PIMCO, advarer mot High Yield-obligasjoner. Hevder investorer får for lite betalt for risikoen de tar (selvforklarende).

Den kinesiske valutaen faller til ny 12 måneders bunnkurs (mindre likviditet som følge av at investorer taper betydelige beløp på å ha kraftig belåning på noe som var blitt en etablert sannhet, nemlig forventet videre styrkelse i Renmimbi).

Boken «Flash Boys» kommer ut og beskriver hvordan banker og børser stjeler millarder av dollar fra aksjeinvestorer hvert år (redusert tillit til markedene).

Amerikanske teknologiaksjer har sin største daglige nedgang siden 2012 (flere sektorer har den siste tiden begynt å falle. Dette illustrerer at den femårige aksjeoppgangen ikke lenger er bredt basert).

Nye oppsigelser for lovbrudd hos systemkritiske banker (tilliten til bankene ytterligere svekket).

Det interessante med de ovennevnte nyhetene var at markedet mottok samtlige med et stort gjesp. Siden aksjer ikke begynte å falle umiddelbart tok man det som et tegn på at alt var i skjønneste orden og kjøpte fler. Dette er identisk med utviklingen i 2001 og 2008.

Ovennevnte dårlige nyheter for tingenes tilstand i finansmarkedene kan illustreres gjennom følgende analogi:

Oljelampen på bilen din begynner å blinke på ukens første dag. Senere på dagen merker man vibrasjon i rattet og at bilen trekker til den ene siden. Neste dag merker man i tillegg at bremsepedalen må trykkes ekstra langt inn for at farten reduseres og påfølgende dag rakler det i girkassen hver gang man skifter gir. Etter litt kjøring blir lyden konstant.

Man ville måtte være sanseberøvet for ikke å bli bekymret over en slik utvikling. De fleste ville ikke trenge ytterligere signaler for å ta en telefon til et verksted og uttrykke bekymring. Selv de mest standhaftige ville sannsynligvis reagert når man kom til fredag og soltaket åpnet seg hver gang man brukte retningsviseren – om ikke annet enn for at dette ville være svært upraktisk på en regnværsdag.

Et verksted som mottok en slik bekymringsmelding ville enten bedt deg komme med bilen direkte eller parkere i påvente av en bergningsbil. Tilsvarende bekymringsmelding i aksjemarkedet blir imidlertid uten et øyeblikks nøling besvart med «Alt er bra!» og «Gylden kjøpsmulighet!»

Bilen har imidlertid fortsatt å gå til tross for sine feil og mangler. Nyheten om at protokollen fra siste møte i den amerikanske sentralbanken konkluderte med at veksten er så svak at en renteoppgang lar vente på seg, ble oppfattet som en stormende gladmelding. Dette til tross for at realiteten er analog med at bilprodusenten sender ut melding om at det er fabrikasjonsfeil ved modellen du har kjøpt.

Tent oljelampe, vibrasjoner i rattet, hylende girkasse og en sviktende bremsepedal blir med andre ord nå oppfattet som en prikkfri EU-kontroll.

Bileiere som har aversjon mot plutselig høye utgifter bør allikevel vurdere å sjekke tilstanden på et uavhengig verksted. Hvis man tenker seg om vil man sannsynligvis komme til at man kan forvente seg en mer objektiv vurdering av et uavhengig verksted enn av selgeren som solgte deg bilen.
margindebt

9 kommentarer to “Irrational exuberance”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Klas,

  Takk for hyggelige ord.

  Basert på bloggen og en artikkel på dn.no har jeg mottatt et hav av spørsmål vedrørende måter å sikre investeringer på. For enkelthets skyld skal jeg skrive en blogg om emnet i løpet av helgen.

  Fondene jeg forvalter har internasjonale mandat. Oslo Børs er et forholdsvis lite marked sett med internasjonale øyne og har i tillegg en høy korrelasjon med de store markedsplassene. Siden vår investeringsstil er basert på utviklingen i makrobildet (fremfor å forsøke å finne nålen i høystakken på Oslo Børs), bruker vi liten tid på å analysere Oslo Børs. I korthet forventer vi at Oslo Børs stiger og faller når de internasjonale hovedmarkedene gjør det. Noen ganger riktignok med en viss forsinkelse som deretter blir tatt igjen på en brutal måte, jamfør 2001 og 2008.

  For oss er det viktigere å kunne bremse når veien ser farlig ut og være i stand til å nyte oppganger når man har lagt farene bak seg. Vi lever i en verden som er i konstant endring og dessverre har de som ikke tok totalt feil i 2001 og 2008 blitt tilgitt. Noen annen forklaring kan det ikke være på at de nok en gang slipper til i avisene med sine skråsikre spådommer.

  Et fall til 480 på OSEBX vil være på ca. 15% fra toppen. Dette vil statistisk ikke være unormalt basert på den kraftige oppgangen vi har sett. Basert på investorenes risikoøkning den siste tiden ville det imidlertid være katastrofalt for mange. Får jeg tid skal jeg skrive en blogg som viser hvorfor.

  /Peter

 2. sindre sier:

  ikke alt er fundamentalt dyrt. russiske aksjer er ikke overvurdert akkurat. market vectors russia etf handles på p/e 5-6 og langt under bokført egenkapital.

 3. erik røys sier:

  Vi nærmer oss mai,Peter,og vi er allerede inne i en korreksjon i Norge,mens børsene internasjonalt holder seg ganske bra.Vanskelig å si om dette er en normal korreksjon eller et krakk,men alle momentene du lister opp tyder ikke godt.Best å være forsiktig nå-kanskje på tide å shorte?

 4. Klas sier:

  Hei, Peter!

  Veldig interresant innlegg, og blogg generelt. I disse tider burde det være høyaktuelt som investor å sikre seg mot fall i markedet. Er økonomistudent og det vi lærer på skolen er at dette gjøres ved hjelp av put-opsjoner. George Soros har vel et betydlig beløp i put-opsjoner på S&P 500 så vidt jeg vet. Mitt spørsmål er følgende: hvordan vil du hedge deg mot mulige fall, og hvis ved bruk av opsjoner Amerikanske eller Europeiske og evt varighet på opsjonen?
  (Mener selv Oslo Børs er moden for en korrigering tilbake rundt 480 iløpet av sommeren-høsten)

  Hilsen Klas

 5. Hei Peter

  Som tidligere styreformann i Citi Group (Chuck Prince) sa rett før finanskrisen i 2008, ”we have to keep dancing, as long as the music is playing”. Resultatet av den dansingen var et fall i aksjekursen fra over USD 500 til USD 1. Og uten støtte fra US Government hadde det gått med Citi som det gikk med Amerika’s største flyselskap PanAm. Du husker sikkert de.

  Personlig tror jeg ikke hverken de geopolitiske tilstandene du beskriver (faren for krig) eller fall i BFI (tørrlast ratene) er avgjørende for den globale økonomien. Men det som forårsaker mer en et gjesp fra meg er det som Fed og de andre sentralbankene driver med. Jeg er ikke en økonom. Men jeg ser det slik. Fordi statsgjelden i flere av verdens største økonomier skal betales, så er det ikke i deres interesse å øke rente nivået betraktelig.Det kan koste mer enn det de er istand til å betale. Problemet med det er at store pensjonsfond (tenk NBIM) må kunne levere en hvis yield. De blir tvunget til å ta mer risiko en det som er sundt for dem. Med andre ord de tenker mer på ”return ON investment” i stedet for ”return OF investment”.

  Ang oljetrykkslampen på dashborded. Kona til en god venn av meg pleide å si ”så lenge det knurrer under panseret, så er det bare å fylle bensin, og fortsette å kjøre”. Det finnes nok flere slike folk.

  Ha en god dag

  Hilsen
  Lasse

 6. Der er gratis benzin så hvorfor stoppe bilen og blive overhalet af alle de andre……

 7. Rock sier:

  Digger blogginnleggene dine, Peter! Mange interessante refleksjoner, skrevet på en humoristisk måte. Keep up the good work! 🙂

  Hilsen ivrig leser

 8. Peter Warren sier:

  Ja jeg har lest den.

  Metoden som beskrives i boken lar seg gjøre fordi det finnes flere børser i USA hvor samme aksje er notert. Dette er i mindre grad tilfelle med norske aksjer og i de tilfellene er de norske aksjene notert i lokal valuta (slik at valutaen samtidig må sikres).

  En metode som ville være teknisk mulig var for et meglerhus å «holde igjen» en kundeordre som de mottok elektronisk, for så å hoppe foran den i køen.

  Jeg kjenner imidlertid ikke noe tilfelle hvor dette er blitt avdekket.

  /Peter

 9. HB Sand sier:

  Har du lest Flash Boys? Kan det tenkes at det som beskrives i boken også foregår på Oslo Børs?