At man aldri lærer

De siste 2 ukene har, som nevnt for kort tid siden, vært svært ubehagelige for alle de som har sittet med short-posisjoner i Naturgass. I likhet med tendensen i finansmarkeder forøvrig hvor flere kjøper jo høyere kursene stiger, gjelder tilsvarende karakteristika ved kursfall. Stadig lavere kurser bringer frem stadig flere short-selgere (investorer som selger noe de ikke eier i håp om å kunne kjøpe det tilbake på enda lavere kurser).

Logikk
Logikken bak slik adferd er enda mer uforståelig enn ved kursoppgang. I teorien kan det som går opp stige til det uendelige, mens det som faller i verdi ikke kan falle lavere enn til null.

Shortet etter fall på 75%
I Naturgass sitt tilfelle ble toppen nådd i juli 2007 på litt over $12 per 10.000 millioner BTU (British Thermal Unit). Short-selgerene kom imidlertid først inn med styrke etter at kursen hadde falt 60% og disse gikk ”all in” da kursen falt under $3. Nedenstående chart viser utviklingen på short-interessen i det børsnoterte fondet (ETF) som kun inneholder Naturgass.

ungsi

Bæres ut
Bunnlinjen for de progressive short-selgerne er at kursen på Naturgass, selv i mangel av orkan i Texas-gulfen, de siste 2 ukene har steget hele 50%. Oppgangen skal ære forankret i et generelt håp om økt økonomisk aktivitet og der igjennom etterspørselsøkning. Kursutviklingen har imidlertid blitt kraftig ”hjulpet” av at meglere har måtte foreta tvangsinndekning for kunder som har ligget short og som ikke har kunne dekke sine tap. Basert på dette har volatiliteten i prisen på Naturgassprisen nådd det høyeste nivået på 3 år. Nok en gang hører man historier om investorer og tradere som på noen få dager taper mer enn de har brukt mange år på å tjene. At det skal være så vanskelig å lære?!!?

ng

6 kommentarer to “At man aldri lærer”

 1. Peter Warren sier:

  Mulig du har rett – men den nyheten kom den 9. september og Naturgass stengte kun svakt opp den dagen. Derimot steg kursen over 15% dagen etter, falt påfølgende dag med 9% for så å stige med 11%, 0.7% og 13% de påfølgende tre dager. Uansett a «hell of a ride» for de som var på riktig side av bevegelsen og et mareritt for de med motsatte posisjoner. /Peter

 2. Peter Warren sier:

  Hei Pål! For de mest uheldige av de du nevner var det dessverre ikke bare pulten som måtte ryddes men hjemmene deres også. Kaffe åpnet den morgenen opp 150% pga frost i Brasil i løpet av natten. Kravet til sikkerhet hadde kun vært 5% og med en bevegelse på 30 ganger sikkerhetskravet var det «game over» for de som hadde tatt stor risiko. Hus, inventar, biler, kunst og smykker gikk med. Må innrømme at å ha sett det skje med gode kollegaer satt sitt preg. /Peter

 3. Peter Warren sier:

  Hei Kjetil! Takk for hyggelig kommentar. Det er nødvendig for de fleste av oss å prøve og feile i markedet. Det gjelder bare å lære av feil og forsøke å ikke gjenta dem. Avisene denne sommeren og i høst var imidlertid full av investorer som hadde lidd voldsomme tap tidligere og led nøyaktig samme skjebne ifjor. Det er denne mangel på læring som er vanskelig å forstå. /Peter

 4. Pål sier:

  Hehe, glemmer ikke historien din om de som lå short kaffe når det var frostnatt i Brazil…. var bare å rydde pulten sin da!

 5. Takk for svært gode artikler… leser alt du skriver og det er jo forunderlig at ikke flere ser denne logikken… men for all del.. har jo selv sittet tidligere og doblet og gått «all in» og har vært nullskatteyter noen år pga det ha ha.. men en lærer så lenge en lever… Har lært både Stop Loss og take profit siste årene..

  igjen takk for svært gode artikler 🙂
  mvh Kjetil