Tilgivelse & Forsoning

Vi er nå inne i tiden på året for tilgivelse og forsoning. Utviklingen i 2009 burde i denne sammenheng være en god del mindre utfordrende enn det foregående året. Oslo Børs, som for mange er rene lykke-meteret, er i skrivende stund opp 61% og har dermed hentet inn såvidt over halve kursfallet fra mai 2008.

Opphentingen på Oslo Børs er omtrent den samme som for USA, Stor-britannia, Sverige og emerging markets, mens eksempelvis Sentral-Europa og Japan kun har tatt igjen rundt 1/3 av nedgangen.

Lettelsen over at det ikke var verdens undergang denne gangen heller, må ha medført en betydelig endorfin-produksjon hos de som for 12 måneder siden trodde deres økonomiske fremtid var over. Denne rusen er det eneste som kan forklarer at man nok en gang har fornyet tillit til de som sa ”løp & kjøp” på toppen av markedet og at ”markedet ikke kunne falle særlig langt fordi det stod så mye penger på sidelinjen og ville inn”. Det er forøvrig nøyaktig det samme som man blir fortalt i disse dager.

Tilgivelse er også gitt de som i hele år har anbefalt salg av aksjer, men som nå endelig har snudd og anbefaler kjøp. Kristendommen og finansmarkedene har tydeligvis det til felles at det aldri er for sent å angre seg. Godt er det.

Nå er det de færreste som ser skyer på himmelen til tross for høy arbeidsledighet som fortsetter å øke, negativ kredittvekst – den årlige nedbetalingstakten på gjeld hos husholdning og næringsliv (ex banker) i USA alene er nå på $400 milliarder, nye problemer i Midt-Østen, Baltikum, Hellas og Spania, restriktiv utlånspolitikk hos bankene og et refinansieringsbehov som er større enn vi noengang tidligere har opplevd. Jammen godt det står mye penger på sidelinjen.

Norge fortsetter å være en økonomisk solskinnsøy i et hav av betyde-lige økonomiske utfordringer. Oljen (som det dessverre er iferd med å bli alarmerende mindre av med mindre man snart får plantet bore-kronene i havbunnen i Nord Norge), høyt skattenivå generelt, eiendomsskatt, formueskatt, arveavgift og høy moms bidrar til å over-skygge og tilgi en kostbar og ineffektiv offentlig sektor.

Er man i det filantropiske hjørnet og vil bidra der hvor staten ikke strekker til, nemlig for de syke, fattige og gamle, skal staten først ha sitt på det meste av slike midler også.

Det ikke staten klarer å ta fra de med formue blir overlatt til de kriminelle. Det offentlige hjelper dem til og med å finne frem ved hjelp av å legge ut skattelistene. Dermed bidrar man til at de kriminelle slipper å bruke unødig tid på å prospektere. Det neste blir vel en annonsekampanje for de norske skattelistene på Balkan.

Ingen stiller lenger spørsmål ved at en innbruddsanmeldelse på million-beløp stemples med ”Henlagt” før man har lagt på telefonrøret, mens politiet finner lett resursene til å kalle ut minst to mobile enheter og ett helikopter dersom det kommer melding om at noen kjører 20 km/t over fartsgrensen på veien til Gardermoen.

For ordens skyld er dette ikke et rop om sympati fordi jeg nylig skal ha opplevd innbrudd eller er blitt tatt i fartsoverskridelse. 2009 har heldigvis ikke budt på slike utfordringer. Skatten derimot må jeg inn-rømme at jeg irriterer meg over. (Sistgang jeg sa noe tilsvarende takt-løst fikk jeg Roar Flåthen på nakken i VG. Det var riktignok i påsken hvor kortfestelser allerede er på dagsordenen og det er mindre fokus på tilgivelse og forsoning.)

Men tilbake til Oslo Børs. Her oppdaget jeg noe interessant forleden dag. Fra toppen i juni i år har oppgangen (på over 20%) foregått med flat til negativ bredde. Det betyr at det er stadig færre selskaper som bidrar til oppgangen. Det ”normale” er at utviklingen på indeksen og bredden følger hverandre. Underlig er det at ingen andre har påpekt dette.

AdvanceDeclineOSEBX

Informasjon som kan få oss til å kjøpe aksjer lar derimot sjelden vente på seg. Et eksempel på denne asymetrien var da nyheten om at Dubai ikke kunne betjene gjelden sin. Uten opphold ble det hevdet at dette overhode ikke hadde noen konsekvenser for Oslo Børs. Betydningen endret seg imidlertid raskt da Abu Dhabi ”reddet” Dubai. Allerede morgenen etter var dette blitt grunnlaget for en klar kjøpsanbefaling av norske aksjer.

I likhet med andre divergenser krever heller ikke dette med manglende bredde i oppgangen noen umiddelbar reaksjon. Man kan i steden tenke på dette som ett instrument på dashbordet som ikke viser optimale verdier. En annen divergens finner vi i utviklingen på kredittobligasjoner internasjonalt og aksjemarkedene. Mens aksje-markedene i USA og Europa i hovedtrekk har beveget seg sidelengs de siste to månedene har kredittspreadene fortsatt å trekke inn. High Yield obligasjoner og andre risikolån fortsetter å stige til nye topp-kurser for året.

Det var utviklingen i denne type obligasjoner og lån som varslet finans-krisen i 2007. Nå vitner utviklingen om økt interesse for å låne bedrift-ene penger, noe som bør være positivt for aksjer.

6 kommentarer to “Tilgivelse & Forsoning”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Skal jeg se hva jeg kan få til hvis det blir noen stille dager. Største delen av vår posisjon i gull (9 tonn) ble oppgjort ved forfallet første uken i desember og vi sitter i skrivende stund med en netto posisjon på under 100 kg. Det sagt leter vi etter nivåer å kjøpe mer på idet vi tror at en rekke sentralbanker vil kjøpe gull for å diversifisere sine valutareserver. Volatiliteten forventes å være høy slik jeg skrev i kommentarene 19. november og 7. desember. Ha en riktig god jul du også! /Peter

 2. popper sier:

  Heheeee…gleder meg til gullanalysen! It`s time 🙂 God Jul

 3. Peter Warren sier:

  Hei Even! Jo flere som er fornøyd med gjennomsnitlig desto mindre konkurranse erdet for de som vil noe, så det er positivt. Det samfunnet og politikerne ofte glemmer er at fremgang skapes av de få som er villige til å push’e grenser og som utsetter seg for risiko. Man burde være takknemlig overfor disse få i steden for å mistenkeliggjøre dem. Obama ble nettopp USA’s første fargede president gjennom at noen turte å ha håp og turte å ytre et ønske om forandring. Skatt bør alle betale men når man går til valg med parole og motiv om å straffe de som har skapt verdier forteller det noe om et samfunn som mangler virkelige utfordringer. Ha en riktig God Jul du også Even. /Peter

 4. Even Petterson sier:

  Kunne ikke vært mer enig når det gjelder skattetrykk å skatteliste. Men desverre så er det slik at så lenge 80 % av individene i Norge ikke plages av dette så har ikke politikerene incentiv til å gjøre noe, det gjelder vell det meste i et land med folkevalgte overhoder.

  Verden kommer alltid til å være gjennomsnittlig, og styrt av massene.

  God Jul Peter.

  Mvh,
  Even Petterson

 5. Peter Warren sier:

  Hei Erik! Jeg får dessverre så mange hendvendelser over bloggen, Twitter eller email at jeg må prioritere de som omhandler det jeg nettopp har skrevet om eller uklarheter rundt dette. Aluminiumsprisene trender oppover, men det samme har lagrene gjort i år. Det er riktignok vært en utflating her siden i sommer. Jeg benytter meg ikke av MACD så kan ikke kommentere denne. Jeg har selv ingen posisjoner i aluminium men registrerer at etterspørselen etter råvarer fra finansielle investorer for tiden er kraftig økende. I takt med dette er det også blitt mye enklere å handle disse. Olje har vi ingen posisjoner i per dags dato. Det er heldigvis blitt backwardation mellom februar og mars kontraktene, men deretter er det contango ut kurven. Den er eksempelvis 8% mellom spot måned WTI (februar) og desember 2010. Mindre enn den har vært men allikevel noe å ta igjen dersom man ønsker å være long. Når det gjelder gull er jeg som du vet ikke overrasket over korreksjonen. Det er imidlertid et par ting som er verdt å merke seg her som jeg skal forsøke å skrive om enten denne eller neste uke. Takk ellers for konstruktive tilbakemeldinger i 2009 og ha en riktig God Jul. /Peter

 6. erik røys sier:

  Dette var litt av et hjertesukk,Peter.Godt at du tror på januareffekten du også til neste år og videre.Man kan heldigvis fortsatt tjene penger på psykologisk galskap.Ellers er skatt et evig tema.Jeg tilhører et parti som går innfor max inntekt/formue og min inntekt/formue nasjonalt og globalt.Med din formue(var den ca 30 mill på siste ligning) ville nok du bli klippet verre enn de rødgrønne tar deg nå.Når det gjelder max inntekt har vi ikke satt grensen i de grønne,men la oss si kanskje 2 mill etter skatt.Mange syns jo disse tankene er det rene galskap,men om 50 år?? tipper jeg at systemet er gjennomført globalt.Det er den eneste farbare vei for å få slutt på det meste av krig og elendighet etter mitt syn og da får Røkke og Fredriksen gå med i dragsuget.
  Ellers i det kortere bildet stilte jeg deg for en tid siden i bloggen om hvordan du så på gull,olje,aluminium i et tremånedersperspektiv framover og hadde noen egne analyser.Er det mat av råvarene du er mest positiv til i det korte perspektivet
  Når det gjelder kriminaliteten i Norge er den helt vill.Kjenner godt dommere og rettsvesenet,men det er hos politiet problemene ligger.Politiet tør nesten ikke ta i de verste casusene.Norge er ikke forberedt på hevnaksjoner/drap på politi osv.Politiet er rett og slett redde og med god grunn.Selv er jeg for en helt annen grensekontroll og bygging av institusjoner i landene der kasusene kommer fra betalt som U-hjelp fra Norge.Men det er en litt annen diskusjon enn hvordan man framover skal loppe markedet for mest mulig kapital.God jul,Peter og takk for fin dialog.