Japan – ingens favoritt

Dataserier & Japan

Tidligere i uken skrev jeg om hvordan lengden på historiske dataserier ofte blir tilpasset argumenter og ikke objektivt valgt. En utfordring man uansett vil stå ovenfor er relevansen i tidsserien som benyttes. Det vil eksempelvis være lite poeng i benytte en tidsserie fra før gullprisen fikk flyte fritt for å predikere senere utvikling.

Det finnes riktignok ulike statistiske metoder som eksempelvis å teste for seriekorrelasjon over ulike perioder. En høy grad av seriekorrelasjon indikerer at retningen på historisk kursutvikling sier mye om retningen på fremtidige utvikling. Svært mange påstander om dette har imidlertid ikke vært testet statistisk og er derfor mer synsing enn fakta.

Tidligere i uken viste jeg hvordan gull hadde blitt glemt og fortsatt sjelden omtales i Norge tiltross for at dette edle metallet hadde slått andre aktivaklasser både over de siste 40 år og 10 år. Det snakkes mye om langsiktig avkastning i dette markedet, men kun der og når det passer.

Ønsker man imidlertid å basere seg på en mye kortere tidshorisont, kan alltids det japanske aksjemarkedet vurderes. Dette markedet er de siste 20 år vært nærmest uinteressant å investere i. Nikkei indeksen er i skrivende stund fremdeles 70% lavere enn det var på toppen for 20 år siden og har den laveste, om i det hele tatt noen, porteføljeallokering hos institusjonelle investorer.

nky

Av ovennevnte grunner er det ikke mange som har fått med seg at Japan (riktignok med unntak av Tyrkia) var det ledende aksjemarkedet i desember med en oppgang på 12.85%. Heller ikke det faktum at det japanske aksjemarkedet siden mars ifjor har steget mer enn alles favoritt, Kina, har blitt viet noen oppmerksomhet. Det er ingen «J» i BRIC og det er tross alt disse landene som har gjort det bra de senere årene og derfor lette å få investorer til å investere penger i.

chinajpn

 

Skagen

Upopulære aksjer og markeder har ofte vært favoritter hos det utmerkede forvaltningsmiljøet Skagen. Skagen har meget dyktige forvaltere som ofte går sin egne veier. Både resultatene og veksten i forvaltningskapitalen forteller om deres suksess. I neste uke arrangerer Skagen sin årlige Nyttårskonferanse. Også denne gangen viser agendaen at de ikke er redde for å være nytenkende eller kontroversielle.

Til tross for at Skagen tilhører en fondsindustri som gjør nesten hva de kan for å forhindre konkurranse fra hedgefond, viser de Stavanger baserte forvalterne at de er uavhengige og selvtenkende gjennom å invitere hedgefondforvalteren Felix Zulauf som hovedtaler. Felix har vært i Norge en rekke ganger tidligere. Han er både en dyktig forvalter og en svært god foredragsholder. På mange måter minner han om George Soros, bare i en blidere utgave. 

Dette er forøvrig andre året hvor Skagen har en hedgefondforvalter som hovedtaler. Forrige gang var det råvare- og Kina-entusiasten Jim Rogers som holdt et meget interessant foredrag om de fremvoksende markedene. Ved en annen anledning var David Swensen hovedtaler. Dette var den tidligere forvalteren til Yale universitetet og kjent som en stor investor i hedgefond, råvarer og andre alternative investeringer. Andre toppnavn som Marc Faber og Lawrence Summer har tidligere preget konferansen. Man er med andre ord sikret en bred tverrfagelig gjennomgang av både markeder og investeringsmetoder på denne utmerkede konferansen. Det står det respekt av.

 

Coke is it!

Mye kan sies om svenskene, men særlig heldige er de ikke. Først gikk de glipp av århundredes rikdom da Volvo-avtalen sprakk og nå sliter de med tung økonomisk eksponering mot de baltiske landene. Begge deler selvfølgelig kjedelig, men når de i tillegg får vite at Coca Cola Company er mer kredittverdig enn den svenske stat må det føles bittert. Det er nå nemlig blitt rimeligere å forsikre Cocal Cola mot konkurs enn Sverige.

sweden (2)

Chartet over viser prisutvikling på 3 årig konkursbeskyttelse (CDS) på Coca Cola og svensk statsgjeld.

8 kommentarer to “Japan – ingens favoritt”

 1. Haavard sier:

  Tilfeldigvis ble det enda mer aktualitet rundt sensuren i Kina rett etter kommentaren min da Google satt det på agendaen. Niall Fergusons Chimerica kan jo fort komme i spill med negativt fortegn raskere enn man tror. FT følgte opp den siste ukes begivenheter med en god kommentar i dag:
  http://www.ft.com/cms/s/0/e9306da0-0461-11df-8603-00144feabdc0.html

  Det kan fort bli den største faktoren i finans og økonomi i 2010, stimulanspakker eller ikke.

 2. Haavard sier:

  Peter,

  Når vil vi se en endring av renminbi/yuan til fullstendig flytende valuta?

  Det overrasker meg at de industrielle landene godtok Kina som medlem i WTO uten å kreve en annen valutapolitikk. Selv om Kinas overskudd på en måte har gitt iallefall USA billig finansiering da Kina har lånt tilbake massevis, virker det som den kunstige undervalueringen av den kinesiske valutaen forårsaker mer problem i gamle G7/8 enn fordeler (utfra et patriotisk ståsted i det minste). Utraderingen av vestlige jobber til fordel for kinesisk eksport har skjedd i et tempo som også virker kunstig høyt, i forhold til den innovasjon og modernisering som er påkrevd i de industrielle landene for å kompensere. Er det mulig at denne skjevheten utnyttes til det fulle av Kina, for å permanent ødelegge vekstgrunnlagene i Europa og USA? Andre momenter som oppkjøp av utenlandske selskap av kinesiske, igjen pga kunstig høy valutagevinst, skaper også store maktforskyvninger.

  Samtidig har du faktorer som industrispionasje, kopiering, mangel av respekt for patenter, tilnærming til WTO regler osv.

  Fra et veldig høyt perspektivt, kan det se ut som politikere på makronivå opererer likt som ofte skjer i bedriftsøkonomi – grådighet overtar, langsiktige konsekvenser ignoreres til fordel for kortsiktig gevinst. Med det mener jeg at det er viktigere for politikerne å gi etter for selskapspress, slik at de kan tjene penger vha salg og produksjon i Kina (på kort sikt), mens det går utover konkurranseegenskapene for egen industri, og de samme selskapene på lang sikt. Et annet eksempel er f.eks. selskap som gir etter for sensur, for å få innpass på de markedene.

  Jeg tar forøvrig forebehold om store forenklinger i disse makroøkonomi-påstandene, og har bevisst satt dette litt på spissen… På den positive siden har globalisering i det minste gjort «alle» gjensidig avhengig av hverandre.

 3. erik røys sier:

  Når man ser TV programmer er det ikke tvil om at veksten i Kina er Høy.Hvor Chanos har det fra at kineserne jukser med regskapene er ikke godt å si.Det kan jo være at han bare slutter seg til det fordi kommunistater «altid» har jukset med regnskapene.Ser man på kinesiske fond (JPMOrgan) har fondet bare tatt igjen 50% av fallet under finanskrisen.Norge har tatt igjen rundt 65% av fallet ved rask hoderegning.Heller mer til Rogers syn tross alt.Det virker som Kina har mer inne.Skulle det sprekke i Kina slik du var redd for en gang på våren Peter,tipper jeg max ca.30% ut fra grafene.Da blir støtten bastant.

 4. Peter Warren sier:

  Hei Erik! Jeg er macro-trader og følger sjelden enkeltaksjer. Vår eksponering til det japanske markedet er derfor gjort gjennom Nikkei-futures på CME og USD/JPY.

  Jeg leste den fornærmende kommentaren som Rogers ga Chanos. Eneste jeg kan si om dette er at Chanos er en opportunistisk short selger, mens Jim Rogers er en av de investorene jeg kjenner med lengst tidshorisont og høyest risikotoleranse. Man må kunne tåle verdifall på 60-70% hvis man skal følge Rogers. Han endret eksemplevis ikke syn og posisjoner da dette inntraff i råvarer og kinesiske aksjer under finanskrisen. Mulig det forklarer hvorfor han kun forvalter egne penger idag. Hverken Soros eller investorene i Quantum hadde akseptert dette. Rogers er forøvrig en morsom og interessant foredragsholder. Jeg satt i samme panel som ham på en konferanse i NY for en del år tilbake. /Peter

 5. erik røys sier:

  hei peter.Ser at nissan motor gikk 123,5% siste 12 mnd,mens Honda motor gikk 48,5 og KDDI Corp 42,5.Har du noen formening om disse vil fortsette å gå.Ellers har James Chanos et oppslag i FA. der han spår kinesisk dommedag.Han mener at Kinas hyperstimulerte økonomi er kunstig høy,og at investorer ikke klarer å se risikoen som ligger der.Han mistenker også at Beijing fusker med regnskapene,og dermed skaper enorme vekstrater for landets økonomi.Jim Rogers mener at synspunktene bør ignoreres og sender noen spydige kommentarer til Chanos(Kynikos Ass.)Noen kommentarer Peter?

 6. Peter Warren sier:

  Hei Haavard! Det har du og en annen helt rett i. Skagen forvalter aksjefond med de begrensninger som fondsloven setter på muligheten for å unngå tap. Det sagt, så har Skagen Global en Sharpe Ratio på 0.21, noe som er bedre enn både Oslo Børs og MSCI-World, men riktignok lavere enn MSCI-Emerging Markets (0.40). /Peter

 7. Haavard sier:

  Hei Peter, Samsung er koreansk, ikke japansk. På tross av imponerende resultat over tid, viste 2008 nødvendigheten av diversifisering, da Skagens aksjefond naturlig nok falt i takt med referanseindeksene – noe som vil si opp mot 50% nedgang…

 8. kvp sier:

  Samsung er fra Korea