Reduserte forventninger

Etter bare 15 dager av det nye året har Goldman Sachs besluttet å redusere sin prognose for råvaremarkedet i 2010. Avkastningsforventningen på råvareindeksen SPGSCI (Standard & Poors Goldman Sachs Commodity Index) for dette året opplyses nå å være på 12.5%, mot tidligere 17.5%.

Det er investeringsbankens reduserte forventninger til utviklingen i basismetaller og olje som er årsaken til justeringen. Hvorvidt det skyldes at det amerikanske kredittilsynet for råvarer, CFTC, har sagt de vil legge begrensninger på spekulasjon i blant annet oljemarkedet vites ikke. Goldmans prognose for oljeprisen er på $200 fatet (riktignok fremført da oljeprisen stod i $145 per fat).

Hvorvidt dette medfører en endring av deres 5 års prognose er foreløpig uklart. I november ifjor ble denne lagt frem med en forventning til en oppgang på nevnte indeks på over 180%. (http://url.ie/4nyz). I motsetning til aksjer som har hentet inn 30-60% av kursfallet under finanskrisen, har råvarer kun hentet inn 20%.

spgcci

Solen skinner men uvær i vente?

Prisen på aksjeopsjoner har falt dramatisk siden finanskrisen. Dette betyr at det idag er meget rimelig å forsikre seg mot kursfall. Men kun på kort sikt. Grunnlaget for beregningen (markedets forventning til svingninger, også kalt implisitt volatilitet) stiger dramatisk over de neste månedene, som nedenstående chart viser.

vixcurve

Chartet under viser forøvrig tilsvarende forventninger for ett år siden. Den fallende kurven forteller oss at markedet, til tross for at det på dette tidspunktet var meget stor usikkerhet, ventet at vi gikk roligere tider i møte. Noe som også skulle vise seg å stemme. Dette kan være greit å ta med seg hvis man står på nippet til å øke risikoen.

vixcurve1

Om det er aldri så ille, er det godt for noe

Det er nå 9 år siden Enron-skandalen rystet finansmarkedene. Det Texas-baserte energitrading selskapet var den gangen USAs største konkurs gjennom tidene. Ledelsen i Enron hadde svindlet sine aksjonærer og motparter, samtidig som de hadde gjort seg selv styrtrike. Det verdensomspennende revisjonsfirmaet Arthur Andersen gikk overende som følge av at de ble gjort ansvarlig for elendig revisjonsarbeid. Enron-saken ble katalysatoren til en rekke andre corporate governance saker og dannet grunnlaget for Sarbanes-Oxley lovgivningen som er ment å ivareta aksjonærinteresser.

Noe godt kommer imidlertid ofte ut av det meste. I kveld åpner teaterstykket om Enron i Londons West End. Tragedie gjort om til komedie med andre ord.

4 kommentarer to “Reduserte forventninger”

 1. Peter Warren sier:

  Takker! Har ikke lest den. Skal passe på å få den med meg. Kjente flere som jobbet for Enron. /Peter

 2. Haavard sier:

  Hei! Har lest Smartest Guys in the Room. Enron the Play (www.enrontheplay.com) er nok basert på denne boken. Stykket startet på Sloane Square for så å bli satt opp i West End, og er nå eksportert til Broadway. Skuespillerlisten er imponerende og det var mange morsomme og kreative framstillinger av ulike elementer i Enron-fadesen, inkludert Lehman Brothers og Schwarzenegger…

 3. Peter Warren sier:

  Hei Haavard! Hvilke av bøkene om Enron har du lest? Det er forøvrig ikke første gang finansiell svindel er satt opp på Broadway. Jeg så OPM tidlig på 90-tallet. Akronymet kom fra navnet på svindlerens investeringsselskap. Rett før dommeren ga ham straffen, spurte han svindleren om hva bokstavene i investeringsselskapet hans stod for. «Other People’s Money» var svaret. Måtte jo bli et Broadway-stykke av det. /Peter

 4. Haavard sier:

  Enron anbefales forøvrig på det varmeste! Nå har det også blitt plukket opp på Broadway så selve navnet kan kanskje få et positivt ettermæle til slutt…