Sukkersjokk

Nyheten om forventet nedgang på 20% i Tanzanias sukkerproduksjon medførte i går et ytterligere hopp i sukkerprisen. Prisen på sukker har steget 117% på ett år og er nå den høyeste på 29 år. Blant  årsakene til oppgangen er dårlig vær i India, Brasil og Indonesia samt økt etterspørsel etter biodrivstoff. Dette er gode nyheter for folkehelsen, men dårlige nyheter for de med sukkerhunger og deres 2. deriverte; tannlegene.

sugar

Det finnes imidlertid håp. En stor del av den senere tids oppgang skyldes ubalanse i leveringssituasjonen på kort sikt. På én måned har sukker for levering i mars i år steget hele 30%, mens sukker for levering i mars 2011 kun har steget 5%.

sugarfwd

Kan man imidlertid holde behovet for søtsaker i sjakk til mars 2011 er prisen over 30% lavere enn dagens nivå. Dette betyr at man ved uendrede sukkerprisene vil oppnå en avkastning på 46% på ett år ved å kjøpe denne kontrakten. Sagt på en annen måte et det med  andre for tidlig å gå short globale tannlegepraksiser.

Et mer interessant spørsmål er om sukker er så viktig at det iferd med å bli et nytt «gull»; noe alle flokker seg til ved den minste uro. Målt over de siste 3 år er prisen på gull i forhold til sukker nemlig på det laveste nivået vi har registrert. 

goldsugar

Slikt er oppmuntrende, men gruses dessverre om vi måler dette forholdet tilbake til 1980. Da viser det seg at forholdet mellom gull- og sukkerprisen (for hva denne relevansen måtte være) er nær normal.

Dette er dårlig nytt for amerikanere som tenderer til å ha en høy andel sukker i dietten. De har allerede store nok utfordringer med høy arbeidsledighet, fallende boligpriser og to kriger på et kontinent de fleste av dem ville følt som sterkt utfordrende å finne på et verdenskart. Pannekaker uten sirup til frokost er en prøvelse de i en slik tid kunne vært foruten.

12 kommentarer to “Sukkersjokk”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Trond! Jeg regner med Warren Bank vil være oppe og går med dette i løpet av dette kvartalet, senest i løpet av første halvår.

  Hvis det kun er sukker du vil handle hadde jeg forsøkt å finne en megler som er spesialisert på dette. ICE børsen i London vil kunne svare deg på hvilke dette er.

  Vi handler råvarer bredt og gjør for det meste egen research, noe som gjør at vi prioriterer lave transaksjonskostnader og gode DMA (Direct Market Access) systemer. Vi snakker således ikke med meglere men handler direkte elektronisk inn på børsen.

  Warren Capital driver med forvaltning og ikke megling, slik at den eneste måten vi kan hjelpe deg på (hvis det kun er sukker vi snakker om) er gjennom en aktiv forvaltningsavtale. Dette er imidlertid unødvendig byråkratisk og kostbart for deg hvis du kun skal foreta en enkelttransaksjon. /Peter

 2. Trond sier:

  Hei Peter!
  Tusen Takk for verdifull hjelp og innføring! Har brukt gårsdagen ( kvelden) på å google og lese og undersøke.
  Når vil Warren Bank ha egen Råvaredesk? Er det langt frem i tid? Har du noen forslag til Råvaremeglere? Hvis du kan det?
  Hva med deg?:)

  mvh
  Trond

 3. Peter Warren sier:

  Hei Trond. Sukker kvoteres i $/lb. 1 kontrakt er på 112.000 lbs (nesten 51 tonn). På dagens nivå er 1 kontrakt verdt ca. $32.000. Det omsettes rundt 2.5 millioner tonn / 50.000 kontrakter per dag på børsen. Volumet du snakker om er i underkant av 1000 kontrakter. Det finnes tollbarrierer i en rekke land mht sukkerimport og det er derfor både viktig hvor du skal ha sukkeret levert og hvor du kjøper det fra. Råvaremeglere kan hjelpe deg mht å kjøpe sukker, alternativt kan du ta kontakt med produsenter gjennom ambassadene til Brasil, India eller Kina.

  Warren Bank vil snart ha en egen råvaredesk, men inntil da foregår all handel vi gjør i Warren Capital og er da for våre egne investeringsfond. Vi har informasjonssystemer som er kostbare, men jeg er sikker på at du kan finne mye informasjon hvis du Googler sukker eller går inn på New York Board of Trade eller International Commodities Exchange sine hjemmesider. /Peter

 4. Trond sier:

  Tusen takk for tipset.
  Hvem kan jeg kontakte for å handle sukker over børs? deg? Jeg er jo veldig interesset i å få informasjon om priser osv. Forhandler man pris per kg? er det mulig? Ellers hva er vanlig?
  Volum på 50 000 tonn – Er det å anse som et stort volum? Jeg regner med det ettersom orges forbruk er ca 200 000 tonn. HAr du noen tips hvor jeg kan lese og få mest mulig info om emnet. Setter pris på tilbakemeldingen din!!
  ps. Selv om jeg ikke akkurat har handlet sukker før, så er det min evne til å finne frem og bruke nøkkelfunksjoner og mennesker osm har gjort at jeg har fått forespørselen.
  mvh
  Trond

 5. Peter Warren sier:

  Hei Trond! Vi handler kun sukker over børs (NYBOT – ICE) og tar aldri fysisk levering, så der har jeg ingen erfaring. Hvis du vurderer å kjøpe direkte fra produsent i Brasil ville jeg tatt kontakt med Brasils ambassade i Oslo. Handelsattachéen der vil sikkert kunne hjelpe deg. /Peter

 6. Trond sier:

  Hei Peter Warren!
  Jeg lurer på om du kan fortelle meg hvordan jeg går frem i forbindelse med kjøp av et større volum sukker for en kund/klient. Jeg har ikke kjøpt råvarer/sukker tidligere, men har fått i oppdrag å undersøke pris og gi et tilbud på et stort kvanta sukker. HVa er den beste måten å gå frem på. Kunden/klienten er inneforstått med prisøkn. siste 16 måneder. Kan man kontakte lev. direkte i Brazil?
  mvh
  Trond

 7. Peter Warren sier:

  Hei Christian! Slik jeg har oppfattet det har han gitt seg. Inntektene til alle traderne i dette markedet har falt vesentlig de siste par årene. Jeg kjenner ikke til om han har hatt en definert strategi annet enn å lese markedet som de gode traderne gjør.

  Det som skiller de gode fra de middelmådige er deres evne til å ta mye risiko til rett tid og samtidig kaste kortene raskt og brutalt når det viser seg å være feil.

  De dårlige traderne kjennetegnes ved at de forsøker å gjøre «håp» til sin strategi. Hadde det bare vært så lett 🙂 /Peter

 8. Christian sier:

  Ok, men har han gitt seg? Vet du hva slags type strategier han handlet etter?

 9. Peter Warren sier:

  Hei Christian! Slik jeg har oppfattet intermarket brokere og andre er han bare en usedvanlig dyktig trader. Han har hatt teft, turt å ta store posisjoner og har ikke hatt noen prestisje i forhold til å dumpe disse umiddelbart når de har vært feil.

  Tom Baldwin var en Chicago trader som opererte på samme måte og ble en legende. Tom handlet kun i T-Bond futures og var den eneste privatpersonen som var stor nok til å utfordre de store investeringsbankene i denne handelen. Da handelen ble flyttet over til det elektroniske markedet oppdaget han raskt at den «edge’n» han hadde hatt var borte. Tom var nemlig usedvanlig god til å lese de andre traderne i pit’en. Da han oppdaget at denne «edge’n» var borte sluttet han.

  Einar Aas kan på samme måte ha oppdaget endringer i markedet (større konkurranse, andre aktører etc) som reduserte hans «edge» og dermed reist seg fra bordet og cashet inn sine sjetonger. Profesjonelt og imponerende. /Peter

 10. Christian sier:

  Hei!
  Ser du nevner Einar Ås i et tidligere innlegg. Kan du si noe mer om hans strategier og hvilken type risiko han har tatt. At en mann kan tjene så uhorvelig mye på kraftterading virker jo helt sykt…..

  takk for svar og takk for en bra blogg!!

 11. Peter Warren sier:

  Hei Popper! På dette nivå ville je gjerne ha shortet frontmåneden og kjøpt bakmånedene. Det er for mange spekulanter som har kjøpt den siste tiden. Dessverre har jeg sett en rekke tradere gjennom årene som har blitt båret ut etter at de har shortet værfølsomme råvarer. /Peter

 12. Popper sier:

  Hahaaaa……
  Artig, men det har vel lenge ligget i kortene at sukker fort kunne befinne seg i feed on feed….Herfra til 50 skal mann ikke utelukke, men vi er jo på vei oppover i en BB, det er det ingen tvil om. Spørsmålet blir, hva er neste ut??