Dead men walking

€750 milliarder krisepakke, omfattende verbale intervensjoner og 6 dager senere, euroen truet i natt med å lage en ny bunn for året mot dollar.

Denne gangen er det imidlertid mulig at Angela Den Desperate kan få uventet hjelp. To ting er bra med en eventuell slik hjelp; den koster ikke nye €750 milliarder og ytes delvis av en annen europeer – om enn en som har vært død i 760 år. Den andre som muligens kommer henne til unnsetning er riktignok en amerikaner. Han er også død, om enn i kun 62 år.

Jeg sikter her til den italienske matematiker Leonardo Fibonacci da Pisa og den amerikanske revisoren Ralph Nelson Elliott. Sistnevnte kunne i kraft av sitt yrke sikkert ha gjort en betydelig jobb med å avdekke svindelen med de greske statsfinansene hadde han bare sluppet til tidlig nok.

Det er imidlertid ikke sistnevntes evner som revisor som skal trekkes frem, men begges evne til å finne et mønster i det som for de fleste av oss fremstår som meningsløse sammenhenger mellom tall.

Fibonacci som fant en tallrekke som synes å styre alt fra oppbygging av galakser, kødannelse på veier, konstruksjon av pyramider, etc etc til børsutvikling, har jeg omtalt tidligere. I denne artikkelen vil jeg derfor introdusere revisoren Elliott som fant bølgemønstre i børskurser og benyttet Fibonaccis matematikk til å bestemme hvor lange disse skal være.

I korthet går kombinasjonen av Elliott og Fibonaccis oppdagelser ut på at hovedtrenden beveger seg i 5 bølger. Tre av dem er i retning av trenden, to av dem er korreksjoner mot trenden. I en nedgangstrend vil bølge 1, 3 og 5 være nedover, mens 2 og 4 kan enten være oppadgående- eller sidelengs korreksjoner.

Det kan være vanskelig, til tider umulig, å identifisere disse bølgene men det hjelper å vite at det finnes en regel som sier at bølge nummer 3 aldri kan være den korteste. Ofte er det også et Fibonacci forhold mellom størrelsene på disse bølgene. De mest kjente Fibonacci tallene er 0.618 og 0.382 (sistnevnte fremkommer som 1-0.618). Et annet nyttig tall er 0.618 invertert som bli 1.618.

eurusd (3)

Ovenstående chart viser valutaparet EUR/USD siden toppen i desember 2009. Her kan man tydelig se en struktur bestående av 5 bølger hvor det er liten tvil at bølge 3 er den største.

Elliott nevnte ytterligere én interessant ting og det er at en hver bølge kan brytes ned i mindre bølger som alle vil ha samme struktur. Idag bedre kjent som fraktalgeometri. Det nedenstående chartet viser samme valutapar men med en mye kortere tidshorisont, nemlig 5 dager. Toppen den 21. mai er gledesreaksjonen som fulgte da EU annonserte at de ville stille med en krisepakke på nevnte €750 milliarder.

Siden den gangen har det imidlertid ikke gått så bra og i natt tangerte EUR/USD nivået som var en av grunnen til at en krisepakke ble lagt på bordet. Heldig for Angela Den Desperate og hennes glade gjeng av Politikere Uten Evne Til Selvransakelse har de nå fått hjelp av «åndeverdenen» gjennom herrene Fibonacci og Elliott. En ny 5 bølgers nedgang synes komplett og vil i så fall forsterke den som finnes i hovedtrenden.

eurusd (4)

May the ghosts be with them.

11 kommentarer to “Dead men walking”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Nå har det seg slik at verken Fibonacci eller Ralph Nelson Elliott skrev bøker om markedsprediksjon. Førstnevnte var en matematiker som oppdaget forhold mellom tall som gikk igjen i universet, mens revisoren Elliott oppdaget en bølgeteori som han publiserte en bok og noen studier. Disse studiene viste seg å stemme med oppsiktsvekkende nøyaktighet og gjennom det tiltrakk metoden seg en følgerskare.

  For begge metodene tror jeg det handler om å ikke forsøke å tilpasse markedet til analysene, men eventuelt benytte disse hvis de plutselig viser en mening i all støyen.

  Uansett; skal man lykkes som trader så kreves det både regler og disiplin. Uten disse faktorene må man være svært heldig om man tjener penger over tid.

  Selv har jeg ikke funnet noen «hellig gral» hva angår analysemetoder, men vil være pragmatisk og ydmyk nok til å bruke teblader eller kaffegrut dersom noen kunne påvise at disse ga signifikante resultater. /Peter

 2. Popper sier:

  Hei Peter!

  Sier meg enig i det, men hvorfor gjøre ting så komplisert. Hva gjelder Bernhard Baruch så var det vel sant 🙂 Kanskje han ikke orket volatiliteten som satte inn i sluttfasen og i enkelte tillfeller forstår du når the end is near….For meg virker det som fib og eliott ble funnet opp for å selge bøker. Jeg mener enkelhet er styrken og at verden er selvforsterkende vi feeder på oss selv. Se at senarioet som ligger foran oss er 10 år med nedgang i aksjeindeksene. Da vil jeg heller ligge short i 11 år enn å gå glipp av de store bevegelsene. Jeg synes det ser ille ut, visst ikke markedet kommer tilbake iløpet av denne uken ser det ille ut….:) Jeg vil anbef. Kun to ting som fortsatt gjelder på longsiden gull og sølv! Ha en fortsatt fin dag i sola med en god bok! For de som ikke skal lete etter fib tall og eliott bølger 🙂

  mvh
  Popper

 3. Peter Warren sier:

  Hei Popper. Her vil jeg få lov til å sitere den legendariske investoren og rådgiver til amerikanske presidenter Bernhard Baruch som sa: «I made all my money from selling too soon». Det er neppe riktig å gi analysemetoden (verktøyet) ansvaret for at Prechter har tatt feil i gull. I så fall burde man kaste all fundamentalanalyse siden ingen av analytikerne som er kjent for å benytte slike klarte å forutse finanskrisen. Bare fordi du har en hammer betyr det ikke at du er en god snekker./Peter

 4. Peter Warren sier:

  Hei Audun. De gangene jeg har lest the Elliott Wave Theorist (eller andre av deres publikasjoner) synes jeg de også er interessante. Det som trekker ned verdien av disse og andre er når fokus flyttes fra kvalitet til kvantitet (mer kommersiell tenkning). Prechters organisasjon er blitt til en fabrikk av analyser og det tror jeg har forringet kvaliteten.

  Jeg håper virkelig at wave 3 til nedsiden ikke er i ferd med å starte. I så fall er det på tide å hamstre hermetikk. Jeg utelukker imidlertid ingen utfall, men forsøker å tilpasse meg ny informasjon etter hvert som den blir tilgjengelig.

  Jeg registrerer forøvrig at Fibonacci nivåer ofte gir meget gode intradag trading-muligheter i valutamarkedet. Kunsten ligger i å finne riktig utgangspunkt for beregningene og se etter «clustere» hvor flere av disse kalkulasjonene sammenfaller. /Peter

 5. Popper sier:

  Hei!

  Tror det er viktig å ikke lete etter eksakte nivåer. Kjøp aldri ting som faller, selg aldri ting som stiger… 🙂 Husk at effektene er selvforsterkene og et produkt av seg selv. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.. KISS gjelder fortsatt 🙂 Fib og Elliott gjelder bare når det passer inn i historien…. Prechter har vært negativ til gull i 10 år…

 6. Audun sier:

  Jeg får Prechters nyhetsbrev. Svært mye er interessant lesning. Han mener jo forøvrig at Dow (ikke SP500) skal under 400 før bearmarkedet er over, etter siste estimat i 2016. Selv om Prechter var for tidlig ute med å bli bearish i oppgangen frem til 2000, er det interessant nå å se at det er sammenfallende meninger mellom Dow Theorys store mann, Richard Russell om at bearmarkedet ikke er over, men at fase 2 (Dow Thoery)/Primær bølge 3 (EW) er i ferd med å starte nå.

  Richard Russell sine kommentarer er kanskje det mest lærerike jeg har vært borte i. Fantastisk innsikt i markedet og dets bevegelser. Mannen er jo 85 år nå – og i dette tilfellet er alder en klar fordel. Han har sett alt av markeder i motsetning til oss andre, der veldig få engang har opplevd markedene på 70-tallet. Vi er barn av det største bull-markedet kanskje noensinne (og i hvert fall siste 300 år) og kan ikke forstå hvordan et stort bear-marked kan se ut. Jeg prøver å forestille meg det, men selv for en som er bearish (både teknisk og fundamentalt) som meg, er det vanskelig å få tak på det.

  Jeg har forøvrig lagt merke til akkurat det samme som deg Peter, at Fibonacci-nivåer respekteres spesielt i råvaremarkeder både intradag og annet. Problemet er jo at man aldri vet helt om det stopper ved 38,50 eller 62. Men lett skal det jo ikke være.

  mvh
  Audun

 7. Peter Warren sier:

  Hei Tore. Jeg leser ikke Prechter’s news letter (The Elliott Wave Theorist), men har notert meg at han i lang tid har begrunnet sine syn med fundamentale faktorer og ikke Elliott Wave (han er ofte gjest på Bloomberg TV).

  Etter US Trading Championship seieren ble han kreditert med å ha spådd krakket i 1987. Kanskje han, som så mange andre, ble fooled by randomness 🙂

  En ting til som er verdt å merke seg og det er at Dalbar-studien, foretatt over 20 år i det amerikanske aksjemarkedet, viser at gjennomsnitts amerikansk aksjefondsinvestor kun fikk med seg 1/3 av oppgangen i aksjemarkedet. Verdt å ta med seg det også. /Peter

 8. Peter Warren sier:

  Hei Audun. Takk for hyggelig kommentar. Det er også utrolig hvor ofte Fibonacci varianter virker for intradag handel i likvide markeder. Noe av forklaringen kan nok være at mange tradere er opptatt av disse, men det Gizeh pyramidens oppbygging og kødannelse kan knapt forklares av dette. Det gyldene snitt likeledes.

  Jeg var på et Bob Prechter seminar i Atlanta en helg i 1987. Da hadde han nettopp vunnet US Trading Championship. Interessant men ganske komplisert. Med dagens informasjonssystemer, teknologi og verktøy er det utolig mye lettere, raskere og mer nøyaktig å gjøre ulike slike beregninger. /Peter

 9. Tore sier:

  «… spådde depresjon i 1989.» Skulle det stå.

 10. Tore sier:

  Prechter, selve gudfaren for Elliott Waverne spådde i 1989. Det gikk jo bra…

  Og fra wikipedia:

  «Using data from newsletter tracker Mark Hulbert, syndicated columnist Eric Tyson showed that Prechter has underperformed the broad market averages by 25 percent per year since 1985, and that $100,000 invested according to Prechter’s trading advice in 1985 would be worth a mere $1,700 by May 2009.»

  Lenge leve EW!

 11. Audun sier:

  Det er interessante observasjoner rundt Fibonacci. Når vi er inne på Fibonacci, er det interessant å se at for Oslo Børs er 38,2 – 50 og 61,8% retracement h.h.v. 345, 351 og 357 av foregående nedgang. Vi har nå vært og touchet 351.

  Klart for ny nedgang (?) som i Elliot Wave termer bør være Minute 3 av Minor 3 bølge ned hvis vi er inne i en ny impulsiv bevegelse ned og følgelig et nytt bearmarked. Spennende tider

  Alltid interessant lesning fra deg

  mvh
  Audun