Follow that kangaroo!

Menneskets reaksjonsmønster slutter aldri å overraske eller være grunnlag for studier. Under stress påvirkes både psyken og fysikken. Hjerte slår raskere, synsfeltet innskrenkes, kroppen har et større behov for oksygen, muskelaturen spennes, vi klarer ikke å ta til oss informasjon og så videre.

Når stresset blir høyt nok overtar den reptile delen av hjernen og vi er kun i stand til å opptre binært. Vi flykter eller angriper. Noen blir lamslått av skrekk som et alternativ.

Kjenner vi til disse mekanismene så er det mulig å motkjempe dem dersom den ytre påvirkningen ikke kommer akutt. Det pågående børsfallet har ikke kommet akutt, men akselerert i omfang. Trening i å håndtere stress vil derfor være en fordel.

Pust rolig, slapp av i skuldrene og armene, jevnt væske- og næringsinntak vil hjelpe. Det samme vil forberedelser man må ha gjort før dette inntraff. Kunsten å improvisere er å være forberedt, som jeg forleden skrev.

Det som er interessant er, som jeg illustrerer under, at mennesker reagerer stort sett likt i stressende situasjoner. Dette er uavhengig av hvor de befinner seg, kultur, temperatur etc.

I går hadde vi et slikt eksempel. Det begynte i Sydney, Australia hvor børsen åpner to timer etter midnatt norsk tid og stenger 50 minutter før Oslo Børs åpner.

Gårsdagen begynte med umiddelbar flukt i litt over 1 time før «flokken» stanset opp, samlet seg, for deretter å gå til «angrep».

«Flokken» i Oslo og ellers i Europa hadde denne imformasjonen da børsene åpnet, men var på grunn av stress ikke i stand til å prosessere denne mentalt. Den reptile delen av hjernen var engasjert og skrek i steden «flykt!».

Flokken gjorde dette. I litt over 1 time. Utmattet stoppet den opp, så seg tilbake (mulig trengte utviklingen i Australia gjennom reptilhjernen og inn i pattedyrsdelen av hjernen) og deretter fulgte flokken det australske eksempelet med å gå til angrep.

Man kunne ha unngått mye ubehag og sikkert også tap dersom man hadde hatt evne til å få med seg utviklingen i Australia før man satte avgårde i en masseflukt.

Noe av skylden kan legges på NRK som på morgennyhetene rapporterte «6% ned på børsen i Sydney!» selv etter at den hadde hentet inn fallet og var opp på dagen. Ikke desto mindre er man selv ansvarlig for å sjekke fakta.

Uansett; vi fulgte kenguruens ville ferd med stor nøyaktighet. Om vi vil gjøre det samme idag avhenger av om det er reptilhjernen eller pattedyrshjernen som får styre.

Børsen i Sydney steg umiddelbart 3% etter åpning og gikk deretter i hovedsak sidelengs resten av børsdagen, for å ende opp 2.64%.

 

 

4 kommentarer to “Follow that kangaroo!”

 1. Lars sier:

  Bare for å understreke mitt poeng i tidligere kommentarer: Sjekk fredagens utvikling i børsindeksene og sammenlig grafene for Oslo og USA.

 2. Lars sier:

  Hei,

  beklager sent svar. Jeg er enig med deg i at media har et ansvar for å holde seg til sannheten og ikke spre unødig frykt. Man kan nok stille spørsmålstegn til kunnskapsnivået, men må også huske at de skal «selge» nyheter.

  Jeg har forståelse for at du i din posisjon merker slike oppslag sterkt gjennom henvendelser fra kunder, men jeg er ikke enig i at slike oppslag er i stand til å styre børsutviklingen annet enn å forsterke den gjeldende trend. Her var trenden negativ allerede og i den grad oppslaget hadde noen betydning bidro den til en slags utblåsning første timen. Deretter var det kraftig opp. Egentlig typisk: «Når blodet flyter på avisforsidene så skal man kjøpe», ca slik er det vel et ordtak som går…

  Det beste for en trader/investor er nok som vanlig å holde en viss avstand til media, men stole på egne analyser.

  Lars

 3. Peter Warren sier:

  Hei Lars,

  Jeg er uenig med deg. Media har etter min oppfatning et betydelig ansvar her. To av eksemplene er nevnt. En nedgang på 1.4% i Japan er en normalbevegelse for alle som befinner seg innen finans. Den er er således uriktig brukt som et eksempel på at det er «Børskrakk i Asia!». Nikkei er opp omtrent tilsvarende idag og at dette ikke er nevnt overhode sier alt.

  Poenget med Sydney var at NRK fortiet at denne børsen faktisk var opp på dagen da de meldte at den var ned 6% med store «bokstaver». Denne type feilinformasjon øker ikke bare norske investors usikkerhet/frykt, men har lignende effekt på næringslivet. Hvis følgende av slik informasjon er at man setter bestillinger og ansettelser på hold, så rammer det også økonomien i tillegg til dem det går ut over.

  /Peter

 4. Lars sier:

  Du kan da ikke skylde på NRK eller annen media, eller stress! Dette (at børser som åpner etter andre børser etterhvert som dagen gryr rundt kloden – har en tilnærmet lik utvikling som de som åpnet først) finner du ved nærmere gjennomgang at skjer ofte. Også på langt roligere dager. Til og med USAs børser kan rett som det er se ut som en kopi av lille Oslo Børs. Dessverre er dette ingen regel man kan handle ut fra, men – som du viser – noe man gjør lurt i å ha i bakhodet. -Uansett hva slags hjerne man måtte være utstyrt med…