LIBORGATE

Politikere, journalister, finansanalytikere, forretningsfolk og privatpersoner har den siste uken tatt kontakt etter avsløringen om at noen av verdens største banker har systematisk manipulert grunnlaget for lånerenten (Libor).

Både for å spare tid, men også fordi debattantene i videoen er blant de mest kunnskapsrike, uredde og frittalende ekspertene som finnes – har jeg valgt denne som svar på de mange spørsmål som stilles om dette.

Matt Taibbi er en kritikerrost journalist i bladet Rolling Stone. Taibbi har gang på gang avslørt Wall Street før finanspressen. Han har også gjort dette på en grundigere og mer detaljert måte enn en presse som sliter mellom journalistisk integritet og kommersielle behov.

Elliot Spitzer er idag programleder/vert i debattprogrammet «Viewpoint». Spitzer var tidligere guvernør og statsadvokat i New York. Under tiden som statsadvokat bøtla han banker og meglerhus på Wall Street med over $1 milliard for å ha svindlet sine kunder. Spitzer ville trolig ha vært presidentkandidat om han ikke ble avslørt i en prostitusjonsskandale. Avsløringen var etter manges oppfatning iscenesatt av hans mange motstandere. Spillefilmen «Client 9» omhandler denne skandalen.

Dennis Kelleher er tidligere advokat og partner i ett av Wall Street’s største advokatfirmaer hvor han forsvarte nettopp banker og meglerhus. Idag leder han «Better Markets». Better Markets er en non-profit organisasjon som ønsker å endre regulering og markedspraksis slik at investorer oppnår reell beskyttelse mot svindel og bedrag.

I debatten påpekes det at Libor-manipulasjonen må ha vært avtalt spill mellom flere banker for at den skulle få noen effekt. Det er tilsammen 16 banker som fastsetter Libor. Amerikansk-, EU- og enda til norsk lov klassifiserer en forbrytelse som begås av «mer enn to» over «lang eller ubegrenset tidsperiode», «styrt av måsetting om vinning og/eller makt» som «Organisert Krimininalitet«. I Storbritannia «våknet» myndigheten opp i forrige uke og satte «UK Serious Fraud Office» på Libor-saken.

Det har gått 5 år siden storbankene startet med denne manipuleringen og det er selvsagt et viktig rettsprinsipp at man etterforsker grundig før tiltak iverksettes. Allikevel kan man ikke la være å reagere over hvor raskt myndighetene reagerer når det er annet enn banker det dreier seg om.

Eksempelvis iverksatte norske Finansdepartementet i 2007 tiltak mot hedgefond utelukkende på basis av ett enkelt nyhetsinnslag på NRK. Påstanden i nyhetene om at Terra-tapet skyldtes investering i hedgefond ble ikke sjekket av Departementet før sanksjon ble iverksatt. Det viste seg i tillegg allerede etter få dager nyhetsoppslaget at påstanden var uriktig. Dette tiltross brukte Finansdepartementet 3 år på å oppheve sanksjonen. Samtidig har samme departement latt være å reagere mot investeringer som beviselig og gjentatte ganger har påført investorene store tap.

Liborgate kan være saken som endelig vekker politikere og myndigheter fra dvalen. Dette kan således være det etterlengtede første skritt på veien for å stanse særbehandling og økonomisk støtte til aktører som gjentatte ganger har vist at de utnytter samfunnet både hemningsløst og med ulovlige midler til egen vinning.

12 kommentarer to “LIBORGATE”

 1. Peter Warren sier:

  Hei,

  Takk for hyggelige ord om bloggen.

  Her er url’en til Viewpoint: http://current.com/shows/viewpoint/

  Når det gjelder porteføljen er det so far so good 🙂

  Det kortsiktige tradingfondet vårt gjør det imidlertid best i slike markeder. Per utgangen av juni var vi opp 19% YTD.

  /Peter

 2. ubgr sier:

  Jeg liker Spitzer. Finnes det en hjemmeside til programmet hans (visste ikke at han hadde)?

  Har glemt litt å følge deg og bloggen din, men har brukt kvelden. Det du skriver er fortsatt godt, så håper porteføljen din viser det samme. God sommer.

 3. Blå-Knut sier:

  Som det står i grunnloven:
  § 101. Nye og bestandige Indskrænkninger i Næringsfriheden bør ikke tilstedes Nogen for Fremtiden.

  Vi kunne jo startet med å respektere denne.

 4. Peter Warren sier:

  Ikke nødvendigvis.

  Jeg mener derimot at det skal følge ansvar og gjensidighet når samfunnet gir enkelte aktører eller en enkelt bransje økonomiske fordeler og skjerming mot konkurranse.

  /Peter

 5. Blå-Knut sier:

  «Dette kan således være det etterlengtede første skritt på veien for å stanse særbehandling og økonomisk støtte til aktører som gjentatte ganger har vist at de utnytter samfunnet både hemningsløst og med ulovlige midler til egen vinnin».

  Du mener vel da avskaffelsen av det totalitære pengevesen, i.e. opphevelse av nasjonale pengemonopoler og sentralbanksystemer samt diverse regler som sikrer bankinnskudd..?

  😀

 6. Peter Warren sier:

  Man kan si hva man vil om Thomas Jefferson, men visjonær var han!

  Takk også for at det var ok å bruke det i en egen blogg.

  /Peter

 7. Bayfront sier:

  Det kan nok være at Thomas Jefferson fortsatt har rett i sin vurdering:

  «I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.»

  Thomas Jefferson, 3rd president of US (1743 – 1826)

 8. Boom Bust sier:

  Jeg håper LIeBORgate «vekker politikerne og myndighetene fra dvalen»…og sender de rett i fengsel – sammen med sentralbanksjefer i de involverte land!

  Hvis man skal ta «det etterlengtede første skritt på veien for å stanse særbehandling og økonomisk støtte til aktører som gjentatte ganger har vist at de utnytter samfunnet både hemningsløst og med ulovlige midler til egen vinning», så må man begynne hos politikerne og sentralbankene. Det er disse som sitter på melkekua (også kjent som seddelpressa).

  Se hvordan visesentralbanksjefen Paul Tucker snor seg unna og lyver så det renner av han under ed: http://www.youtube.com/watch?v=fBLUOTHHgxQ

 9. Peter Warren sier:

  Jeg er enig i din konklusjon.

  /Peter

 10. Gjest sier:

  Jo, det mener jeg artikkelen gjør:

  «Even though Libor increased sharply after the collapse of Lehman Brothers in September 2008, many participants argued that actual rate at which it was possible to borrow USD in the interbank market had increased even more.
  In September 2008, the banks in the Nibor panel decided to switch from applying Libor as a basis for Nibor to an interest rate they deemed to be closer to reality. The Nibor banks have reported since the Lehman bankruptcy that they have chosen to use the USD rate that is published by interbank broker Carl Kliem in Frankfurt as a basis for Nibor.»

  Det betyr jo at norske valutabanker siden 2008 ikke har stolt på LIBOR.

 11. Peter Warren sier:

  Takker for linken.

  Artikkelen er ment å forklare hvilke fundamentale faktorer som påvirker Libor og beregningen av denne. Den omtaler ikke hva som skjer når grunnlaget for beregningen er et falsum.

  /Peter

 12. Gjest sier:

  For de som lurte, så står det om LIBOR-manipuleringen svart på hvitt i dette paperet fra NB: http://www.norges-bank.no/pages/88318/EconomicCommentary_5_2012.pdf