Litt av hvert

Pengeflukt
Investorer trakk sist uke $15 milliarder ut av amerikanske pengemarkedsfond. Samtidig ble det netto innløst amerikanske aksjefond for $3.2 milliarder. Hvor tar pengene veien?

mmfa

Gullfunn
Jens Ulltveit-Moe håper på at en gullpris over $1000 per unse skal få investorene interessert i Crew Gold. Siden år 2000 har korrelasjonen mellom gullprisen og utviklingen i Crew Gold vært på 0.172 og det siste året har den vært enda lavere. Målt siden 2000 har gullprisen steget 246%, mens Crew Gold (CRU) har falt 93% målt i USD (for sammenligningens skyld) og 95% målt i norske kroner.

cru

 

Smerte
Råvarespekulantenes favoritt-short, Naturgass, steg i går 15%. Dette er den største daglige bevegelsen siden traderen Brian Hunter for 5 år siden tapte $6 milliarder på å ligge feil posisjonert i råvaren. Gårsdagens oppgang oppgis å skyldes lavere enn forventet lagerøkning og påfølgende panikk-inndekning av short-posisjoner. Dette viser nok en gang hvor lite som skal til for å ”velte lasset” til når alle er posisjonert samme vei.

ng

Nedenstående chart viser ukentlig utvikling i shortposisjoner innhentet av amerikanske CFTC (kredittilsynet for råvarer).

ngshort

5 kommentarer to “Litt av hvert”

 1. Jeg kunne ikke vært mer enig:)

 2. Peter Warren sier:

  Hei Jon! Jeg følger gruveselskapene godt nok til å ha noen berettiget formening om dette. Det jeg imidlertid reagerer på med mange av disse så vel som selskapene innen oljeleting er at det ikke finnes krav til ekstern eller objektiv verifisering av funn, kvaliteten på eventuelle funn og størrelsen. Driver man derimot en virksomhet hvis verdier består av annet enn et mørkt hull i jorden eller er basert på omdannede fossiler 100 meter under havoverflaten, er kravet til etterrettelighet og dokumentasjon skyhøyt. Det må være en form for Klondyke-feber som får investorer til stadig å bla opp penger og Kredittilsynet og Oslo Børs til å la være å stille krav. Drømmer er bra og viktige, men akkurat disse har vært svært kostbare. /Peter

 3. Hehe,

  I en verden fullstendig blottet for drømmer hadde det ihvertfall ikke eksistert noe finansmarked.

  Peter, eksisterer det et eneste gruveselskap på Oslo Børs du har noen positiv formening om? Jeg ser at et par av dem har kommet godt i gang med tidoblingen siden bunnen.

 4. Peter Warren sier:

  Hei Fabian! For the record mener ikke jeg at gruveselskapene bør ha en høy korrelasjon med gullprisen, all den tid det er håp og drømmer vi her snakker om og minimalt med gull. Det finnes sannsynligvis vesentlig mer gull hos gullsmed David Andersen på Egertorget i Oslo enn samlet i disse gruveselskapene. David Andersen har i tillegg også et oversiktelig varelager. Dette gjør selvsagt sistnevnte vanskeligere å hausse på rykter og tull enn gruveselskapene. Det er tross alt drømmer og ikke realiteter man ofte selger på børs (men hva ville vi være hvis vi ikke hadde drømmer?). Mht Anglo har den omtrent samme korrelasjon som CRU, mens korrelasjonen til Barrick har ligget på 0.59 målt over de siste 10 år. /Peter

 5. Fabian sier:

  Hei,

  Mitt syn på CRU-Gull; Jeg regner med at du sikter til artikkelen i FA fredag. Jeg tror ikke UMOE sine intensjoner med gullpris over 1000$ er å få investorer interessert i CRU. Det han håper er at en slik gullpris kan gjøre så han slipper å reforhandle konverteringskursen med Falnes&co eller ta turen til skifteretten. Med andre ord at driften skal finansiere bond09 som forfaller 27 okt. Dette er gammelt nytt. Analytikere og aksjonærer har trodd dette lenge. Håpet så ut til å ebbe ut nå, men da gullprisen passerte 1000 kom det tydeligvis tilbake. Jeg tror UMOE har to valg; rettet eller fortrinsrettet emisjon. Hvis han er heldig har han et tredje, nemlig de russiske investorene som tidligere har prøvd å kjøpe CRU. Da ville han bli kvitt hele posten i stedet for å konstant kaste dårlige penger etter gode. Det at han kastet Paretos mann på dør i forrige uke tyder kanskje på at han begynner å bli lei spillet ovenfor bondholders og ser etter andre alternativer enn å reforhandle konverteringskursen?

  At korrelansen mellom CRU og gullprisen ikke er særlig høy tror jeg mest sannsynlig kommer av at LERO fortsatt er i ramp-up fasen og ikke i fullproduksjon. De kom i den heldige situasjonen at de skulle funde ramp-up av et anlegg fra helv… midt i en credit crunch. Å drive gruveanlegg OG exploration på et annet kontinent fra Canada/Norge var kanskje litt vanskeligere enn investorer trodde og tok definitivt lenger tid. Stadige reparasjoner, oppgraderinger og div. forstyrrelser i driften førte til eks-antall emisjoner kun for å opprettholde driften.

  Man kan derfor ikke sammenligne korrelansen med fks. olje og PGS. PGS fokuserer mest sannsynlig på å optimere en allerede stabil nåværende drift. Da spiller oljeprisen en stor rolle som ekstern faktor mtp. på tilbud/etterspørsel(mao pris) på seismikktjenester. CRU har ennå ikke slik jeg har forstått det en stabil produksjon. Gullprisen blir derfor omtrent et non-issue for markedet i forhold til psykologi, frykt for emisjoner, finansieringsproblemer, politiske forhold, utstyr/materialer til drift og den gigantiske gjelden. Et slikt selskap er vel det første investorer skyr i tider med resesjon og credit crunch.

  Hvis man ønsker et bet på gullpris i form av aksjer er fks. Barrick eller Anglo mest sannsynlig bedre mtp. på korrelanse(uten at jeg har sjekket). CRU er vel mer et slags lodd. Klarer de å holde hodet over vannet til stabil fullproduksjon tror jeg de påviste reservene(over 35mrd ved gullpris 850-950) prises på en helt annen måte enn i dag. Dagens MCAP tilsier vel at CRU inntil videre er et rent asset play. Men en ting tror jeg på; LEFA vil være i stabil fullproduksjon før IGE 🙂