Quantitative Easing for Dummies

Alt du har ønsket å vite om kvantitative lettelser, men aldri har turt å spørre om:

2 kommentarer to “Quantitative Easing for Dummies”

 1. Kristoffer Slangsvold sier:

  Denne videoen er altfor flåsete, spør du meg. Den nevner jo ikke engang viktige momenter, som at det er et stort tidsetterslepp for virkning på realøkonomien fra bruk av pengepolitiske virkemidler. Relativt god underholdning, var videoen dog:)

  Punktet om stabilitet i NOKs internasjonale verdi var vel mest et punkt som ble tatt med for å blidgjøre enkelte politikere, og ikke noe som det styres etter i praksis.

  Det er forøvrig ingen hemmelighet fra FEDs side at M0 og FEDs balanse har økt kraftig, grunnet krisetiltakene.

 2. Geir Karlsen sier:

  Det mest interessante som jeg lærte av denne videoen, som jeg ikke visste fra før, er at det er nye statsobligasjoner sentralbanken kjøper fra de store finanshusene. Her falt en brikke på plass.

  Ellers kunne videoen vært enda bedre om den som laget den hadde fjernet et par flåsete sleivspark mot Bernanke.

  Videoen beskriver kun den amerikanske situasjonen. Vi hadde trengt en video som forklarer hvorfor forholdet dollar/kroner er såpass stabilt til tross for den enorme «kvantitative lettelsen». Jeg tenker naturligvis på Norges Banks tese om valutastabilitet. Med andre ord, «lettelse» i Norge også? Og hvor stor?

  I følge den amerikanske sentralbanken (Fed) avd St Louis (som virker å ha stor tro på åpenhet) er «pengebasen» faktisk mer enn doblet under Obama http://www.acting-man.com/blog/media/2010/11/Monetary-Base.png

  For å holde kronekursen stabil mot dollar, kan vi vel ikke unngå å ekspandere kronebasen også? Vet noen hvordan den evt har beveget seg i samme periode?