Restrukturering

Styremedlem i den Europeiske Sentralbanken (ECB), Lorenzo Bini Smaghi, advarte i helgen om bruken av uttrykket «restrukturering». Bini Smaghi hevdet at hver gang uttrykket ble benyttet (i forbindelse med gjeld) gikk finansmarkedene «amok».

Nedenstående illustrasjon viser antallet artikler som inneholder ordet «restrukturering» fra slutten på finanskrisen og frem til nå.

Det åpenbare med illustrasjonen er at vi i 2011, hvor alt oppfattes å gå så meget bedre, faktisk har benyttet dette uttrykket flere ganger enn da finanskrisen stod på som verst.

Ulikt 2008/2009 hvor det var selskaper som var tvunget til å restrukturere sin gjeld for å overleve, er det idag nasjoner – og Sevan det handler om.

Sistnevnte er forøvrig nok et eksempel på urealistsiske, noen vil kalle det «unøyaktige», og overoptimistiske norske emisjonsprospekter. Selskapets ledelse og/eller  tilretteleggere vil høyst sannsynlig heller ikke denne gangen måtte ta ansvar for dette.

I forhold til markedsstørrelsen var antallet konkurser og mislighold norske obligasjonseiere ble utsatt for i perioden 2008/2009 hinsides høy. Antallet stod også i grov kontrast til den økonomiske utviklingen i et land som antagelig klarte seg bedre enn noe annet gjennom finanskrisen.

Konsekvensen av dette er at utlendinger siden finanskrisen har forlangt en risikopremie (høyere rente) for å investere i norsk gjeld. Dette betyr at norske bedrifter må betale en høyere pris for å låne penger enn sine internasjonale konkurrenter. Heldigvis har påslaget blitt noe redusert siden finanskrisen. Dette setter nok Sevan en effektiv stopper for.

Ulikt Hellas hvor ifølge Bini Smaghi ECB og IMF står klare til å subsidiere landet med lån på ytterligere €30 milliarder til lav rente, vil imidlertid norske selskaper måtte belage seg på tøffere lånevilkår og et fortsatt høyt rentepåslag.

Tatt i betraktning at det var kredittobligasjonsmarkedet som viste veien inn i finanskrisen, får vi alle håpe at vi slipper å høre ordet restrukturering særlig oftere.

 

 

3 kommentarer to “Restrukturering”

 1. Popper sier:

  Hahaaaaa….. Ut av sivet kommer besserviser Tullteit, som han har gjort i CRU og REC. Losers averages losers. Håper alle som har benyttet de siste ukene til å frykte den «sterke« dollaren har lastet metaller og shortet den sterke svakheten KISS 🙂

 2. Bjarne sier:

  Ikke for ingenting at han kalles Lorenzo BS.

  På tide at noen skriker fra taktoppene at keiseren ikke har klær på, og at en restrukturering i Hellas er fullstendig uunngåelig. Diskusjonen nå handler mest om når dette skjer, hvem som tar hårklippen og om vi skal betale med EUR eller devaluerte drakmer neste gang vi er på Naxos.

  Men restrukturering blir det.

 3. erik røys sier:

  Når restrukturering nå dukker opp i forbindelse av at selskaper eller nasjoner har trøbbel med gjeld,vil det ikke lengre være et nøytalt,teknisk begrep for meg.Da betyr det trøbbel for låntagere i obligasjonsmarkedet på sikt.Hvordan det går an å kjøre et tilsynelatende veldrevet selskap som Sevan over ende,er over min forstand?Men det ser generelt ut i samfunnet som at det eller låne etter evne til å betale ned,er verdier som har gått tapt.I gamle dager var det en skam ikke å kunne betale sin gjeld.I dag er det flott å greie å få en eller annen idiot til å låne en penger.Gjeldsslaver,bedrifter-alle får sanert gjelden og begynne på nytt.Noen burde kanskje ta førerkortet(tillatelse til å drive næring) om igjen eller miste det for ever.