Frykt & Grådighet

Perioder med ekstrem grådighet og frykt gir alltid muligheter. Forutsetningen er at man ikke er besatt at den av disse emosjonene som er dominerende i øyeblikket. Tar man del i emosjonen er man også en del av problemet.

Oppsummerer man «helvetesmåneden» august, vil man se at denne ga flere slike muligheter. Først og fremst innenfor aksjer som var dominert av frykt og gull som var dominert av grådighet.

Mulighetene var ikke kun av den karakter som oppdages i ettertid, men ble påpekt i denne bloggen da de kom til syne i løpet av måneden.

Den første «The Hardest Trade Ever» ble skrevet 11. august og omhandlet forholdet nettopp mellom aksjer og gull. Kjøp av aksjer/salg av gull ble i bloggen beskrevet som «The Hardest Trade Ever». Årsaken var at det nettopp var det motsatte av hva alle anbefalte at man skulle gjøre på dette tidspunktet.

Ifølge «ekspertisen» skulle aksjer til helvete og gull til himmels. Det synes ikke å legge noen demper på entusiasmen at denne nyoppdagede sannheten var over 10 år gammel. Investeringsråd synes i så måte å bli betraktet på samme måte som franske viner. Jo eldre, jo bedre.

Investorer stormet følgelig inn i ETF’er som inneholdt gull og solgte sine aksjer. Kombinasjonen av kjøpspress på gull og salgspress i aksjer ga seg utslag ved at den største gull ETF’en «GLD» passerte aksjeindeks ETF’en «SPY» (S&P-500) som verdens største ETF.

Fra bunnpunktet noen få dager senere og knapt to måneder senere har S&P-500 steget 25% i forhold til gull.

 

Bloggen «Kan aksjer denne gang være billige«, skrevet 19. august omhandlet nivået på forventet aksjeutbytte i relasjon til avkastningen på statsobligasjoner. Hensikten var å påpeke at dette forholdet var på et sjelden attraktivt nivå. Man fikk nemlig høyere direkteavkastning på aksjer enn på statsobligasjoner. I tillegg ville man ha mulighet for en kursoppgang.

På det tidpunktet kunne man motta 0.2% årlig høyere direkteavkastning på aksjer (S&P-500) enn på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid. Selv ikke finanskrisen ga en slik mulighet.

Muligheten viste seg både å være god og kortvarig. Slik er det med de beste mulighetene. Forholdet mellom renten på statsobligasjoner og aksjer er nå reversert. Idag «taper» man 0.05% på å eie aksjer i forhold til statsobligasjoner.

Renten på amerikanske statsobligasjoner har steget fra 2.06% til 2.18%, mens den årlige direkteavkastningen på aksjer har falt fra 2.26% til 2.13%.

Aksjeeiere som måtte fortvile over sistnevnte, kan imidlertid glede seg over at de har fått med seg en kursoppgang på 9% i løpet av disse to månedene. Man ville måtte eie de nevnte statsobligasjonene i overkant av 4 år for å få en tilsvarende avkastning.

Bunnlinjen er at det alltid finnes muligheter, men for å kunne utnytte disse sier det seg selv at man ikke alltid kan være fullinvestert. Hvis man har en investeringsportefølje bør denne reblanseres. Skal man ha anledning til å kjøpe når det er billig, må man ha skaffet seg en slik kapasitet ved å ha solgt/redusert når det var dyrt.

Eksperter skal man vokte seg vel for å lytte til. Så godt som samtlige «eksperter» ved årets inngang forventet seg tosifret positiv avkastning fra aksjemarkedet i 2011. Dette på tross av gjeldskrise og fallende vekst. De fleste eksperter er produkt-pushere og bør ikke omtales eller betraktes som noe annet.

De beste kjøpene gjøres når det er beksvart, forvirring råder, alle er vettskremte og pris derfor ligger langt under verdi. Når solen skinner og alle er positive får man aldri noe billig.

Verdens eldste og enkleste investeringsråd er: «Kjøp når det er billig, selg når det er dyrt». Ikke det motsatte.

 

 

 

10 kommentarer to “Frykt & Grådighet”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Haavard,

  GBP/NOK befinner seg litt nedenfor midten av et over 6 måneder langt bånd. Det som skremmer meg med kronen er hvor tynn den kan være og at enkeltaktører kan ta «kontroll» over den til tider. Jeg skal følgelig ha en meget god grunn før jeg eksponerer meg her.

  Enig i at USD/JPY er non linær i sannsynlig avkastning. Å sitte long USD/JPY er som å se maling tørke. Antagelig drar den akkurat når vi alle har gitt opp :-).

  /Peter

 2. Haavard sier:

  Hei Peter, hva med GBPNOK på disse lave nivåene? 8.50-60 er nivåer ikke sett siden 70-tallet og UK virker sterkere stillt enn mange av sine europeiske naboer. Samtidig har kronen styrket seg voldsomt i det siste og mye av oppsiden kan være tatt ut?

  USDJPY er kanskje enda mer ulinært, men BoJ har for det meste tomme trusler…?

 3. Peter Warren sier:

  Hei,

  Ankefristen er ikke utløpt og saken kan derfor havne i Høyesterett. Jeg kan derfor ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.

  /Peter

 4. TraderGuru sier:

  FRIFINNELSEN rettere sagt :-))

 5. TraderGuru sier:

  Hei Peter,
  leser på DN.no at du var sakkyndig i «robothandelsaken». Dommen fra tingretten er opphevet. Alt annet ville vært en skandale av dimensjoner!!
  http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2245596.ece

  Folk flås og manipuleres i markedet hver bidige dag, jeg har aldri sett Oslo Børs og Finanstilsynet løfte en finger én eneste gang tidligere. Men de så vel på dette som en god profileringssak. Jeg mener at som overvåkingsorgan er de totalt mislykket og akterutseilt. Selv om de er midt i markedet tror jeg de knapt skjønner hva som foregår. Mon tro om de ville handlet like resolutt om det f.eks. var MLI det var snakk om og ikke to uavhengige tradere?….

  Håper å se et blogg-innlegg av deg i nær fremtid ang. temaet og kommentar til dommen i saken.

 6. Peter Warren sier:

  Hei Haavard.

  Ja vi har denne traden. WTI-Brent har vi imidlertid ikke noen av veiene. Forwardkurvene på de to konvergerer jevnt mot utgangen av 2016 og gjør det kostbart å posisjonere seg for spread-inngang. Risk reward-messig føler jeg heller ikke at vi betales for å ta den andre siden på disse nivåene.

  /Peter

 7. Haavard sier:

  Hei Peter, til min glede har platinum-gull og wti-brent gått rett vei også. Satset dere på førstnevnte ifm blogginnlegget ditt?

 8. Peter Warren sier:

  Hei S,

  Vi gjorde det, men brukte Eurostoxx (hvor vi hadde posisjoner) i stedet for S&P-500. Det ga ikke like godt resultat og også høyere volatilitet.

  Helt enig i det du sier om timing generelt. Aksjefondsforvaltere har en luksus som er misunnelsesverdig som aldri trenger å ta stilling til timing eller risiko. På grunn av volatiliteten i gull og tap vi led initielt, stoppet vi ut mesteparten av futures-posisjonen vår og reetablerte den i stedet med OTM-opsjoner i mye større skala (oktober 1665 strike). Disse gjorde at vi fikk tilbake det vi hadde tapt og mer på dette benet av spreaden. /Peter

 9. S sier:

  Hei Peter,

  Jeg er nysgjerrig på om du faktisk gjennomførte «The Hardest Trade Ever». Som du sier så fins det alltid muligheter, men det er også mye tilfeldigheter som avgjør om man timer riktig. Det fins mange eksempler på folk som «har hatt rett», men som har vært for tidlig ute og har blitt stopped out.