Spekulantene har snudd i renter

Det er ikke bare i hvete spekulantene har fått bank og snudd sine posisjoner. Utviklingen i amerikanske statsobligasjoner har også vært smertefull, for undertegnede inkludert.

I utgangspunktet lav rente har bare blitt lavere som følge av at svartsynet har dominert en lang periode. I tillegg har etterspørselen blitt kraftig påvirket av pensjonskasser som ikke lenger kan eller vil ta risiko og banker som har kunne låne gratis i sentralbanken og plassere disse pengene i statsobligasjoner med garantert fortjeneste. Sistnevnte var penger egentlig ment for utlån til næringslivet.

For knapt en uke siden fikk vi høre: «Heller 2.5% avkastning i året på obligasjoner enn et daglig tap på 0.5% i aksjer» som en begrunnelse for fortsatt kjøp av statsobligasjoner.

Vårt håp har delvis ligget i at de økonomiske stimuliene ville virke og dels i at sentralbanken ville innse at lånene til bankene ble misbrukt og diktere en endring. Så langt har ikke dette skjedd.

Antall investorer som satset på en oppgang i renten på statsobligasjoner nådde sitt høyeste i midten av april i år, rett etter at renten nådde 4%. Siden den gang har renten falt over 1.5 prosentpoeng.

Det laveste nivået på 10 års renten var på 2.46%, registrert ved sist månedskifte. Denne nedgangen ble godt hjulpet av investorer som ikke bare ga opp håpet og «dumpet» sine renteposisjoner, men i tillegg snudde seg helt rundt og etablerte posisjoner som vil tjene penger på en ytterligere nedgang i rentene/oppgang i obligasjonskursene.

Som det ovenstående chartet viser, farer ikke markedet vanligvis pent med desperate investorer. Rekylen vi har hatt siden månedskiftet er den kraftigste markedet har sett siden påsken.

2 kommentarer to “Spekulantene har snudd i renter”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Rune. Enig med deg om japanske yen. «Problemet» er at USD/JPY utviklingen korrelerer meget høyt med utviklingen i 2 års amerikansk stat. Dette betyr at man i realitet får samme posisjonen dersom man er short statsobligasjoner og long USD/JPY. Forskjellen her at short stat har asymetriske fordeler over USD/JPY idet vi er av den oppfatning at renten på førstnevnte ikke vil gå lavere enn til 0% (nå 0.52%), mens USD/JPY tross alt ikke har annen begrensning enn en hittil fraværende BOJ. Når det gjelder kreditt har vi i øyeblikket ingen CDS-posisjoner. Hovedvekten i kredittboken vår består idag av nordiske bankobligasjoner. Vi snakker her om storbankene. /Peter

 2. Rune sier:

  Starta å dukke opp selgervolum in 10y futures de siste dagene, så det her skal bli spennende. Pris komponenten i begge ISM rapportene i forrige uke lå på 60 og var raskt økende. Talla som kommer neste uke kommer vel heller ikke til å dempe volatiliteten.

  En annen net spec posisjon som er verdt å følge med på er jo yen futures. Hvis inflasjonen begynner å krype oppover igjen kan det bli trangt ut døra. Men dere er kanskje ikke så aktive på den fronten?

  Også har du jo euroen da. PIMCO står med stoppeklokka mens Slyngstad & Co går all-in. Hvem får rett? Jeg syns nå det høres ut som dårlig forvaltning, men det er vel ikke det som er emne her. Smitteeffekten for USA er i hvert fall bevisst å være tilstede det siste halvåret. Og det vil vel også fortsette å påvirke etterspørselen etter treasuries framover.

  Leste i en eller annen post her at mye av porteføljen deres besto av kreditt instrument. Er det mest CDS-kontrakter eller andre ting (forstår selvsagt hvis dere ikke vil gå i detaljer)?