Sunt bondevett gruset Wall Street

De tre siste ukene har ikke vært gode for hvetespekulantene. Som tidligere nevnt var det en nærmest parabolsk oppgang i det spekulative (rene finansielle investorer) innehavet av hvetekontrakter fra andre halvdel av juli.

Fra og med uken som endte 20. juli og to uker fremover steg antall kontrakter eiet av finansielle investorer med henholdsvis 114%, 209% og 184%. De tre påfølgende ukene steg innehavet med ytterligere 31%, 24% og 10% til tross for en kraftig korreksjon nedover i hveteprisen som følge av at bønder og andre kommersielle aktører benyttet de høye prisene til salg av både inneværende og fremtidig avlinger. En «kamp» mellom spekulanter og bønder hadde begynt.

Sist uke ble dette reversert. Spekulantene kastet kortene og reduserte sitt innehav med hele 30%, mens bønder og andre kommersielle har redusert sine short-posisjoner med hele 55%. Hveteprisen har siden steget med 7%. Man kan bare forestille seg skadefroheten på landsbygda.

2 kommentarer to “Sunt bondevett gruset Wall Street”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Morten. Jeg ser det som et bidrag til bevisstgjøring rundt problemstillingen. Det sagt så har jeg et dårlig forhold til herr Sarkozys finansminister Christine Lagarde som sammen med Angela Merkel har gjort sitt beste for å dekke over sine feil med hensyn til årsaken både til finanskrisen og problemene i Europa. Dessverre er det slik at svært mange politikere er mer opptatt av politisk gevinst enn å sakene de fremmer.

  Hvis Sarkozy kan få belyst de potensielle farene som ligger i at spekulanter får anledning til å dominere livsviktige kornsorter og der igjennom vekke debatten, er dette uansett bra.

  Det finnes idag posisjonsbegrensninger for spekulanter i futuresmarkedet, men ingen slike dersom man kjøper seg opp via et børnotert fond (ETF). Sistnevnte tar stadig større andeler av handelen i råvarer og det er derfor her etter min mening fokus bør ligge i det korte bildet. /Peter

 2. Morten F sier:

  Hei Peter!

  Ser du har blogget en del rundt råvarer en stund nå, og i tillegg hørt din kommentar på radio i dag. I den sammenheng lurer jeg på ditt synspunkt til Sarkozys uttalelser knyttet til neste G-20 møte

  «Another focus of France’s G-20 leadership will be strengthening the oversight of global commodities markets. Mr. Sarkozy said he wants the G-20 to look into the way commodity markets work, asking: «Why should we only regulate derivative markets in the financial sphere? Extending regulation to raw materials is possible and desirable. That way we will limit speculation.» (WSJ 26. aug, 2010).